Main menu

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,

 

СКЪПИ СИНДИКАЛНИ КОЛЕГИ, ПРИЯТЕЛИ И СЪМИШЛЕНИЦИ!

 

На 24 май отбелязваме най-прекрасния и най-български празник – Деня на буквите, словото, книгите, ЗНАНИЕТО!

 

ВОН-КНСБ винаги е в центъра на този духовен празник и аз съм много развълнувана заедно с много колеги и сънародници.  Освен празник на духа, този ден винаги ще остане свързан с детството, с чистотата на мислите, с мечтите и знанията, които са ни дали книгите. Вълнувам се, защото през тази година честваме 130 годишнината на СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ и 30 години Национален център за полярни изследвания към СУ „Св. Климент Охридски“, накратко БЪЛГАРСКИЯ АНТАРКТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ.

В аулата на Софийския университет «Св. Климент Охридски» ректорът - проф. Анастас Герджиков, започна словото си за 24 май с критика, защото политици от всички цветове заобиколиха Академичния съвет и присъединилите се колеги от други висши училища. За първи път от сто години насам политици поведоха шествието, а не българската академична общност! „Рядък надпартиен консенсус” – отбеляза проф. Герджиков. На връщане Академическият съвет беше изпроводен по целия път от спонтанните овации на българите и дано българските политици да ги чуят някой ден! «Достойни наследници ли сме на будителите? Ако 24 май е Великден на духа, правим ли достатъчно България са остане държавата на духовността», попита проф. Герджиков представители на академичната общност, депутати и гости в аулата на университета. И защо все още няма партия, която да е превърнала в своя кауза духовното израстване? «Нужно е духовно възраждане! Не изкуственият интелект застрашава човечеството, а изчезването на човешкото», посочи още ректорът.

В заключение той пожела да възродим духовността и човечността: «Нека заедно се погрижим България да има духовно бъдеще», допълни ректорът.

На празника присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, народният представител проф. Станислав Станилов, заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, ректори на висши училища, председателят на ВОН-КНСБ, учени от Българската академия на науките, представители на духовенството, преподаватели, студенти. 

Цялото слово на проф. Анастас Герджиков можете да видите  тук . 

Академичното слово на тема: „Антарктида – еволюцията на един континент и революцията на българското присъствие“ произнесе директорът на Националния център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и основател и председател на Българския антарктически институт проф. дгн Христо Пимпирев. Развълнуван и с много гордост той подчерта, че за него е голяма чест да бъде в светилището на българската наука, в АУЛА МАГНА НА АЛМА МАТЕР, на най-светлия празник за българите – 24 май. „Без буквите, без образованието, без знанието, културата и науката нямаше да бъдем където сме сега, да откриваме нови светове, да откриваме тайните на миналото, на нашата планета, на нашето общество и да вървим напред“, посочи проф. Пимпирев. В словото си той представи еволюцията на един континент, който е бил и остава в центъра на нашата планета и крие тайни за науката, които са за цялото човечество и подчерта, че българите са там от 30 години. „С еволюцията на този континент ще говоря и за революцията на българското присъствие там, защото Антарктида е и българска. Ние сме в Антарктида, защото е било знанието, защото е била науката и защото го е имало и Софийският университет“, каза още проф. Пимпирев.

Цялото академично слово на проф. Пимпирев можете да видите  тук . 

 

Доц. д-р инж. Лиляна Вълчева

Председател на ВОН-КНСБ

1-SU

 

2-SU

3-SU

 

Share