Main menu

Доц. Вълчева – председател на ВОН-КНСБ и доц. Николов – председател на УС”ВОН” в Софийския университет участваха в работата на Комисията по образование и наука в НС на 5 септември 2013 г.

 

След поредните остри критики, всички представители от висшите училища и БАН, пред депутатите, вицепремиера Зинаида Златанова и зам.-министрите от МОН – г-жа Налбант и г-н Кръстев, подчертаха, че предвидените за ОП”НОИР” 5,8 млн.евро са крайно недостатъчни. Необходимо е да се напомни, че ЕС посочва пет приоритета за финансиране и два от тях са свързани с образование и наука. Много от изказалите се колеги поискаха обяснение, защо за новата ОП у нас не се предвиждат 2/5 от парите за всички програми, което означава 1,3 млрд. Евро. Г-жа Зинаида Златанова припомни, че парите за всички ОП до 2020 г. са общо 6,2 млрд. евро и няма как да се отнемат пари от дейности, за които България е поела ангажименти. Според нея не е имало никакво основание при предишните правителства МОН да обявява, че ще има 1,5 млрд. евро за новата програма, което е подвело учените.

 

Изказвания направиха учени от БАН, председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и всички настояваха правителството да намери допълнително повече средства. Зам.-председателят на БАН  акад. Дамян Дамянов дори определи програмата като недоносче и подчерта, че не може да има иновации без наука.

 

Доц. Лиляна Вълчева – председател на ВОН-КНСБ: Факт е, че вече сме убедени за необходимостта от самостоятелна оперативна програма и за нашият синдикат „ВОН” едва сега България признава, че нашата система, освен че е с най-голямата социална дейност, вече е и сред приоритетите не само в ЕС, а и у нас. Тя подчерта, че ние ще приемем посочените средства в новата оперативна програма, но само при условие, че останалите средства за образование и наука от другите ОП, които са общо още около половин млн. евро, бъдат насочени целево за нашите два сектора. Тя предложи тези пари да се прехвърлят към научната оперативна програма, защото другите министерства не са компетентни и ги отклоняват в друга посока като НАСТОЯ ДА ИМА ПИСМЕНО ПОДПИСАН ДОКУМЕНТ ОТ СЪОТВЕТНИТЕ МИНИСТРИ, А Г-ЖА ЗЛАТАНОВА ДА СТАНЕ ГАРАНТ НА НЕГОВОТО  ИЗПЪЛНЕНИЕ.

 

Г-жа ЗЛАТАНОВА ПРИЕ ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ С УСЛОВИЕТО, ЧЕ МИНИСТЪР КЛИСАРОВА ТРЯБВА ДА ПРЕДПРИЕМЕ СТЪПКИ ЗА ПОДГОТОВКАТА И ПОДПИСВАНЕТО НА СПОРАЗУМЕНИЕ С РЕСОРНИТЕ МИНИСТЕРСТВА И СЪС СОЦИАЛНИТЕ ПАРТНЬОРИ.

 

Според зам.-ректора на СУ проф. Анастас Герджиков при предишните правителства тайно са били променяни мненията на представителите на академичната общност, които са работили по проекта за програмата.

 

Общото заключение беше, че ако България представи добър проект за ОП за образование и наука, както това са направили останалите страни в ЕС, вероятно средствата няма да бъдат намалени, тъй като Европа с директива е определила, че парите за наука и образование трябва да са 15% от еврофондовете.         

 

Доц. Вълчева много пъти е подчертавала пред различни представители на изпълнителната и законодателната власт, че в нашата страна висшето образование и науката от години и като прокълнати продължава да е на остатъчен принцип. След като великият финансист и „доктор” Симеон Дянков сведе националното финансиране до 0,35% за образование и до 0,2% за наука, сега и средствата за ОП ще се разпилеят, а в новата ОП за НОИР ще останат пари, които едва ли ще  подобрят дейностите в тази най-интернационална система, която всъщност е и първи приоритет на ЕС. Ние, от 2007 г. и досега, системно ползваме трохите от средствата по европейските структурни фондове, понеже министрите от правителството на Сакскобургготски "забравиха" да поискат целева оперативна програма за наука, каквато направиха всички страни членки и кандидатки за ЕС през 2004-2005 г., когато се договаряше европейското финансиране за периода 2007-2013 г. Дано сега успеем ...

 

На 3 октомври 2013 г. по настояване на доц. Вълчева се проведе среща с г-н Иван Кръстев - зам.-министър в МОН с участието на представители на ВОН-КНСБ от СУ – доц. Николов и гл. ас. Беров, УНСС – доц. Кирилов, ТУ-София – гл. ас. д-р Симеонов и БАН – доц. Бозуков. Стана ясно, че НОВАТА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА НА МОН ЗА ПЕРИОДА ДО 2020 ВЕЧЕ Е ПРЕРАБОТЕНА ОТ 5 НА 3 ПРИОРИТЕТНИ ОСИ.

 

Доц. Вълчева информира зам.-министъра, че поканите за участие в заседанията по Оперативната програма пристигат от МОН в последния момент и, че изпратената информация от файловете не се чете. Г-н Кръстев веднага лично изпрати материалите на пощата на ВОН и колегите от ТУ-София установиха, че информацията не може да се ползва. След като успяха да я претрансформират във файл, удобен за ползване, отново я изпратихме на колегите за мнения и становища. В действителност имаме още време за разговори и коментари, тъй като следващото заседание е през месец номври. Но фактът, че НОВАТА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА НА МОН Е ПРЕРАБОТЕНА ОТ 5 НА 3 ПРИООРИТЕТНИ ОСИ НИ ВПЕЧАТЛИ СИЛНО, ЗАЩОТО И МАЛКОТО СРЕДСТВА ОТ 5,8 МЛН.ЕВРО МОГАТ ДА БЪДАТ НАМАЛЕНИ!!!

 

ВОН-КНСБ

 

Share