Main menu

Синдикат “Висше образование и наука” се включи в тържественото шествие и приема на Президента на Република България по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

    24 may 2013 1Представители на ВОН-КНСБ се включиха в тържественото шествие организирано от Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на културата, Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Столична община и други, с което бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.  В шествието участваха студенти, ученици, университетски преподаватели, учени, учители, политици и граждани, като то завърши по традиция пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий” пред Националната библиотека, където се проведе и тържественото честване.

        Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан, Викарий на Софийския митрополит, извърши празничен водосвет и прочете Патриаршеско и синодално послание за Деня на българската просвета и култура. Слова произнесоха Патриархът, Президентът на Република България, Кметът на Столична община, Министърът на културата от служебното правителство. Особено вълнуващо бе словото на писателят Георги Господинов. Председателят на 42-рото 24 may 2013 3Народно събрание Михаил Миков, народни представители и политици също участваха в тържественото честване. Председателят на ВОН-КНСБ доц. Лиляна Вълчева и останалите официални гости поднесоха цветя пред паметника на Светите братя.

       Балоните с цветовете на трибагреника - бяло, зелено, червено бяха пуснати в небето над центъра на София, като символ на националността ни и свободата, която ни дават нашето слово, писменост и култура.

По традиция, на 24 май в 18.30 ч. в Националния исторически музей Президентът на Република България Росен Плевнелиев даде традиционен прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Гости на приема бяха представители на ВОН-КНСБ – учени, преподаватели и синдикалисти, номинирани от Изпълнителния съвет на ВОН-КНСБ след проведен подбор на база на утвърдени критерии за дейността им.

Държавният глава приветства гостите на приема с добре дошли и им благодари за възможността да бъдат заедно на този най-истински и най-български празник.

Информация от ВОН-КНСБ

Priem 24 maj 2013 pri Plevneliev 040 24 may 2013 6

24 may 2013 4 Priem 24 maj 2013 pri Plevneliev 002
 24 may 2013 5  

Priem 24 maj 2013 pri Plevneliev 020

          ВОН-КНСБ

 

Share