Main menu

На 26 юни 2012 г., хотел „Шератон” в София отвори врати за Четвъртата годишна церемония по връчване на наградите за наука „Питагор“. Домакин на церемонията бе министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, който поздрави представителите на академичната общност и гостите на тържествената церемония, обръщайки се към тях с думите „Съвременни питагорейци”. „Радвам се, че наградите за наука „Питагор” се утвърдиха като престижно годишно събитие, отличаващо най-добрите български учени. Българските учени имат право на свой празник. Учените са едни от най-щастливите хора на света. Дори в условията на криза, ученият е този, който ежедневно извоюва победи. Защото всеки от хората, които правят наука е радостен от това, че в този ден  е успял да даде отговор на въпроси, на които стотици преди него не са могли да отговорят. Самурайският дух на учените, просъществувал през хилядолетията е този, който ни дава право да сме горди и щастливи дори и тогава, когато има финансови проблеми”,  сподели още министър Игнатов.

Като домакин на събитието министър Игнатов връчи голямата награда „за успешен ръководител на международни проекти” статуетка „Питагор”, творба на министъра на културата Вежди Рашидов, и чек за 10 000 лв. на проф. дхн Ованес Мекенян от Лабораторията по математична химия в Университета „Асен Златаров” - Бургас.

Другата голямата награда „Питагор” за млад учен с чек за 10 000 лв. и статуетка, бе връчена на доц. д-р Екатерина Борисова от Института по електроника на БАН от проф. Валерия Фол.

На церемонията присъстваха ректорите на ВУ, председателят на БАН, председателят на ВОН-КНСБ и много учени от университетите и научните институти.

Връчени бяха награди за утвърден учен в областта на природните и математическите науки на проф. дфзн Николай Витанов от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и в областта на техническите науки – на чл.-кор. проф. дтн Чавдар Руменин от Института по системно инженерство и роботика на БАН, на доц. д-р Андрей Чорбанов от Институт по микробиология на БАН в категорията „Утвърден учен в областта на биомедицинските науки“. Призът за „утвърден учен в областта на обществените и хуманитарните науки” отиде при проф. дин Димитър Попов от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Наградата бе връчена от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Отличие за научен колектив с внедрени разработки в бизнеса беше присъдено на доц. д-р Димитрина Йотова Илчовска от Института за царевицата, гр. Кнежа. Г-жа Илчовска получи наградата си от Огнян Стоичков, председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание.

Победителите бяха удостоени с кристални плакети „Питагор” и чекове за 5000 лв.

Министерството на образованието, младежта и науката, като институция, която окуражава развитието на млади таланти, избра на тазгодишното награждаване абсолвенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ да изпълнят произведения пред отбраната публика на Годишните награди за наука „Питагор“.

Share