Main menu
001-Kopenhagen

На Конгреса на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП), който се провежда в Копенхаген, 55 млн. делегати преизбраха Шарън Бъроу за генерален секретар.

МКП е най-голямата световна профсъюзна организация. Тя представлява интересите на 207 млн. работещи в повече от 160 държави. Основната цел на МКП е да подпомага световното синдикално движение, да защитава правата на трудещите се в национален и международен план. Тя е в пълно взаимодействие с Европейските синдикати (ЕКП), Международната организация на труда (МОТ), както и основните агенции на ООН, свързани с достойното право на живот и труд.

Шарън Бъроу е първата жена, която застава начело на авторитетната международна институция. Тя е родена през 1954 г. в Уорън, град в западна Австралия. По професия Шарън е учител и организатор във Федерацията на учителите. През 1992 година става президент на Австралийския образователен съюз (AEU), а през май 2000 г. Шаран Бъроу е втората жена, която е избрана за председател на Австралийската конфедерация на синдикатите (ACTU).

През октомври 2000 г. Шаран става и първата жена, която е избрана за председател на Международната конфедерация на свободните професии в Азиатско-тихоокеанския регион.

Шарън Бъроу е чест гост и добър приятел на България. През май 2017 година тя участва в  конгреса на КНСБ. Последното й посещение беше по време на Конференцията за създаване на Алианс за сближаване на заплатите в София.

Д-р инж. Пламен Димитров - президент на КНСБ, бе избран за президент на комитета за човешки и синдикални права в най-голямата световна синдикална организация – Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). Димитров бе избран конгреса на МКП, който се провежда в Копенхаген, Дания. По време на конгреса, президентът на КНСБ бе докладчик по една от най-важните теми – заплатите и неравенството в световен план.В доклада си пред специалния панел на форума лидерът на българската конфедерация посочи основните заплахи –  заплатите стагнират, глобалните търговски вериги и компании все повече размиват понятието „работно място“ и неговата защита, икономиката расте, но благата не се разпределят правилно.

Според Димитров е крайно време да спре „мантрата“, че увеличението на заплатите се отразява негативно върху икономическия растеж и чуждите инвестиции. В света има достатъчно примери как възнагражденията могат да се увеличават и в същото време да расте и икономиката.

Най-добрият избор за всяка една икономика е минималната работна заплата. Тя обаче трябва да отчита реалните нужди на хората и да бъде в достатъчен размер, за да живеят достойно, посочи още Пламен Димитров.

Социалната защита не само е възможна, тя е основна отговорност на правителствата. Според него политиците по света трябва да наблегнат върху прозрачността на заплащането. Работодателите би трябвало да нямат нищо напротив да си покажат доходите, ако няма какво да крият, посочи Пламен Димитров.

 

ЧЕСТИТО И ВСЕ ТАКА НАПРЕД, ПЛАМИ!

 

НА ДОБЪР ЧАС И МНОГО УСПЕХИ, ШАРЪН!

 

Share