Main menu

Доц. д-р Лиляна Вълчева: Окупация на университет като форма на протест не е добрият пример за начин на защита на искания

 

16 Ноември 2013 | 06:00 | Агенция "Фокус"

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Председателят на Националния синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ

доц. д-р Лиляна Вълчева в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-жо Вълчева, каква е позицията на синдиката относно студентските протести?

Доц. д-р Лиляна Вълчева: Преди седем дни се проведе Национален синдикален съвет, с участието на всички председатели от висшите училища и БАН. Коментарите бяха в защита на системата и насочени към всички: преподаватели, студенти, докторанти и служители, но най-много време посветихме на двустранните ни отношения – преподавател и студент. Да, висшите училища са място за обучение в професионални умения, знания за по-качествен начин на живот, но и добра възможност да възпитаваме и да социализираме, а не да разделяме младите колеги. Случващото се пред очите ни е смущаващо и употребата на група студенти от външни за системата ни хора няма как да не ни тревожи. Всичко е режисирано – с микрофон и камера на мястото на събитието, което още не се е случило... Изкуствените окупации обаче не дадоха резултат и „окупираните” зали в голяма част от висшите училища, без Софийския университет, са свободни, с широко отворени врати и без студенти.
Такава форма на протест не е полезна нито за нас, нито за студентите, това дори не е и добрият пример за начин на изяви в защита на исканията на отделни групи хора или за изразяване на гражданска позиция при търсене на решения за нещо по-добро. Нали точно във висшите училища водещо е словото и ние, преподавателите, се опитваме да учим младите, че в спора се ражда истината. В този случай няма желание за диалог, освен с тези, които писмено са посочили подкрепата си за протеста на студентите.
Ето затова нашата позиция е, че не трябва да се допускат другите да ни налагат промените, достойно е ние да го направим, но в диалог с всички, от които зависи новата визия на страната ни.

okupacia
Фокус: Смятате ли, че окупацията като форма на протест, е правилна?
Доц. д-р Лиляна Вълчева: Позицията на Студентските съвети и на Съвета на ректорите е и наша позиция. От проведените срещи на всички нива във висшите училища стана ясно, че никой не иска да е приемник на негативните процеси, случващи се преди много години на световната сцена. Самата дума „окупацията” напомня за някакъв военен режим, за фактическа форма на състояние на война – с кого, с кой водиш битки в собствения си дом, та нали висшите училища са нашия втори дом? Има нещо сбъркано в цялата ни държава и вече 24 години се спъваме в призрачното си минало.
Фокус: Не се ли нарушават правата на студентите, които не участват в окупацията, но пък нямат възможност да посещават лекции?
Доц. д-р Лиляна Вълчева: Естествено, че има много нарушени права, но още по-лошото е, че протестиращите колеги не желаят да говорят с другите, които изразяват по-различно мнение. Ще дам следния пример: във вторник в работната група по преговорите за бюджетните субсидии за висшите училища (ВУ) в нашето министерство стана въпрос за това, какво ще се случи с преведените от МОН средства за стипендиите на студентите в СУ „Св. Климент Охридски”, кой ще ги обработи и преведе на майките с деца или на социално слабите студенти? Благодаря на колегите, че проявиха разум и на другия ден допуснаха администрацията в университета! И още, в момента нашият синдикат води преговори за повече средства за ВУ през следващата 2014 г. След като осигурихме на системата 100 % изпълнение на субсидиите, за което се споразумяхме с правителството на Пламен Орешарски, сега на дневен ред са преговорите в Народното събрание за разпределението на средства по най-важния компонент в бюджетите ни – допълнителни средства за качествена оценка на обучението по критериите на рейтинговата система. Най-голям дял от тези средства са за колегите от СУ „Св. Климент Охридски”, които са дали високи показатели, засега.
Фокус: Има ли опасност да бъде нулирана учебната година заради окупацията на Ректората?
Доц. д-р Лиляна Вълчева: Това вече никой не може да каже със сигурност, но според мен времето за обучението може да се компенсира през летните месеци, защото практиката е показала, че самостоятелната форма на обучение не дава добри резултати. Възниква въпросът – какво ще стане със студентите, които вече имат договори за бригади в чужбина – те също ще понесат загуби от всякакъв характер. Сигурно има и други примери, произтичащи от така наречената нулева година и аз трудно мога да отговоря еднозначно на този въпрос и затова отговорите трябва да се търсят при ръководството на СУ „Св. Климент Охридски”, а те от своя страна трябва да преговарят с преподавателите и студентите. Проблеми ще възникнат и от това, че отпуските на научно-преподавателския състав вече се ползват в рамките на календарната година и само малко дни могат да се прехвърлят за първите три месеца на следващата година и т.н.
Фокус: Какъв ще е Вашият призив към „Ранобудните студенти”?
Доц. д-р Лиляна Вълчева: Ще пропусна призива за това да не позволяваме да бъдем употребени и унизени. Ние, от нашия синдикат, сме работещи преподаватели, а не платени синдикалисти. Свободното си време сме посветили на правата на хората от системата на висшето образование и науката, а трудът ни е доброволен – без заплащане. Искам да кажа на младите колеги, че когато от сърце и без корист решаваме проблемите на хората, съдбата помага. И всеки ден за нас е важен, защото те – младите хора, ни стимулират с уважението и с това, че ни вярват. Ние имаме нужда от тях, защото заедно можем да спасим от невежество страната ни. Нека не забравят, че в това правителство има най-много независими министри с академични звания и научни степени и, че те заслужават нашата подкрепа, а не нашата ненавист и омраза. Научила съм, че трудностите събират хората и ги правят по-силни. Знам, че грешките ни правят по-човечни, а успехите ни карат да сме усмихнати и щастливи. Не можем сами да вървим напред – трябва да сме заедно, защото в единството живота е по-смислен за повече хора.
Инна ПОГЛУБКО

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях

Share