Main menu
Участието на ВОН-КНСБ с обективна финансова информация в Академичния съвет на НХА и протеста на колегите и студентите направиха възможна оставката на ректора:

 

Коментар на доц. Вълчева пред в. Сега:

След Стопанската академия в Свищов втори университет у нас изпада в сериозна финансова криза. За неволите на Националната художествена академия също се разбра след недоволство на работещите там, които втори месец са оставени без заплати заради липса на достатъчно средства в бюджета. За разлика от свищовската академия обаче, която алармира от поне 1 г. за финансовите си проблеми, дължащи се отчасти и на орязания от държавата брой студенти (но и на ред други нарушения), при НХА те останаха скрити за обществото (макар не и за синдикати и МОН) и изглежда се дължат най-вече на лошо управление. В допълнение, ситуацията там ескалира буквално за дни - след проведен Академичен съвет и протест на художници и преподаватели от края на миналата седмица ректорът проф. Николай Драчев подаде оставка.

Проверка на "Сега" показва, че както броят на студентите, така и бюджетът на академията се увеличават в последните години. Ако през 2017 г. висшето училище е получило 4.8 млн.лв. от държавата, за 2018 г. средствата става 5.1 млн.лв., за 2019 г. - 5.5 млн.лв., а за догодина е планирано те скочат до 6.4 млн.лв., сподели Вълчева.

През 2019 г. в академията са приети 293 студенти, като за 2019/20 г. този брой е увеличен до 321 души.

НХА може да се похвали и с ръст на норматива за обучението на един студент - от 4089 лв. през 2016 г. до 4328 лв. през т.г. и планирани 5248 лв. за догодина /по данни на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ/.

Въпреки това, както се разбра в последните дни от протеста на преподаватели в академията, те не получават заплати вече втори месец, студентските стипендии се бавят, няма пари за модели, материали и т.н.

По данни на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ дупката в бюджета на НХА към момента е 840 хил. лв.

"Държавата е изпълнила в доста голям размер своите ангажименти към Академията, а за тези години ректорът на НХА поддържаше средни брутни заплати на ниво 1342 лв., 1338 лв., 1345 лв. През това време непрекъснато сме предупреждавали за възможни рискове, но не всички ректори желаят да се съобразяват с нас", коментира пред "Сега" доц. д-р Лиляна Вълчева от ВОН към КНСБ. По думите й проблемите на НХА са от "липса на диалог с нас, неправилно взети управленски решения от ректора и още по-неправилното счетоводство на нискообразован главен счетоводител" (Става дума за Димитринка Рафаилова, която е пенсионер, със средно образование - бел.ред.).

В един от сигналите си до МОН от синдиката предупреждават за неправилното формиране на работните заплати за ръководния състав във висшите училища, който се отнася и до НХА (още за Стопанска академия, ЛТУ, ЮЗУ, ТУ-Габрово, У-т "проф. А. Златаров", НСА, МГУ, РУ, ВТУ"Т.Каблешков", АУ, УХТ, ПУ и ХТМУ в преговори). Той е свързан с това, че много ректори структурират заплатите като към основната за академичната длъжност професор или доцент добавят допълнителното заплащане за ръководната длъжност „ректор” и върху цялата сума начисляват процента за прослужено време все едно цял живот са били ректори. "За да има подкрепа и тишина във висшето училище това се прилага и за академичния състав с ръководни функции, което натоварва бюджета с повече пари, които са неправомерно раздадени и не са договорени в КТД, а и противоречат на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата", казва доц. Вълчева. По думите й министърът на образованието е установил нередностите и още през април м.г. е настоял в писмо до ректорите за промяна в начина на формиране на трудовото възнаграждение на управленския състав. От 22-ма ректори обаче само 2-ма са изпълнили указанията му, освен това проверка на ВОН установила, че никой от ръководния състав на тези университети, включително и НХА, не е запознат със съдържанието на писмото. Такъв е случаят и със Стопанската академия - ректорът там категорично е отказал да се съобрази с указанията на министъра с обяснението, че и в други висши училища начисляват клас за прослужено време върху доплащанията за ръководни длъжност, припомня Вълчева. "Всичко това води до нарушаване на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, до неправилно разходване на средствата и до разточителство", казва тя.

От образователното министерство коментираха, че са правили проверка в НХА, която установява, че средства за стипендии в размер на 190 хил.лв. са били отклонени за капиталови разходи - нещо, което законът не позволява. Просветният министър Красимир Вълчев няколко пъти коментира, че висшите училища са автономни и той не може да се бърка в разпределението на бюджетите им. Според него отговорен за това е ректорът и служителите в академията трябва да питат именно него защо не получават заплати. Вълчев разпореди проверка в НХА, но както сам призна, единственото, което може да произтече от нея, е да констатира неправилно харчене на средствата. Ангажиментът на МОН към момента е да провери колко точно е недостигът на средства в бюджета на академията и дали той може да бъде преодолян в рамките на месец-два.

Според синдиката сред основните причини за недостига на средства в НХА е и неправомерното насочване на средства, получени от МОН за обучението на студенти към най-големият й проект - за изграждане на нов корпус на академията, който се финансира от друго министерство - регионалното. Той е по оперативна програма "Региони в растеж" и бюджетът му е около 3 млн.лв. Реално обаче той "гълта" доста повече средства. По информация на "Медиапул" към момента висшето училище е сключило два договора - за 2.3 млн.лв. - за строеж на новия корпус и за 6.2 млн.лв. за ремонт на съществуващата сграда. Не е ясно как ще се покрият тези разходи, още повече, че НХА има наложена санкция от управляващия орган на програмата за около 276 хил.лв., които няма да бъдат признати като разход на академията, т.е. те ще трябва да бъдат изплатени от нея. покрити от нея.

"Не може да се изгражда нов корпус на академията, както и да се извършва ремонт на съществуваща сградата с пари, предоставени целево за заплати, издръжка и стипендии на студентите", възмущава се доц. Вълчева. Заради всичко случващо се във висшите училища ВОН-КНСБ призова настоява да се ускори процедурата по приемане на промените в закона за висшето образование до края на януари 2020 г. Те предвиждат промяна на сегашния крайно затворен модел на академично самоуправление и заменянето му с договори за управление, които ректорите ще сключват с министъра.

В момента академията се управлява от заместник-ректора доц. Бойка Доневска. Тя ще е на поста поне до 15-и януари 2020 г., за когато са насрочени нови избори за ректор.

 

Други публикации по темата:

Втори университет тръгна към фалит (segabg.com)

Доц. д-р Лиляна Вълчева: Ректори се крият зад автономия, измислена от тях (bgnesagency.com)

Ректорът на закъсалата Национална художествена академия подаде оставка (mediapool.bg)
Националната художествена академия изпадна във финансов колапс (mediapool.bg)
Share