Main menu

ЯН ЕНГЛЕРТ Е DOCTOR HONORIS CAUSA НА НАТФИЗ

23 март 2019 г., проф. Ян Енглерт получи почетното звание Doctor honoris causa от Академичния съвет на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“

 

Jan Englert NATFIZ 23.03 6

Уважаеми колеги,

По лични причини не успях да участвам в програмата (тържествен академичен съвет, прожекция на филм, мастерклас, президентство и вечеря) на НАТФИЗ, посветена на проф. Ян Енглерт, ректор, декан, директор на полския театър, любим актьор от българския филм на режисьора Въло Радев – „Осъдени души” и прекрасен човек. Благодаря на проф. Семерджиев - ректор на НАТФИЗ, както и на колегите, които с помощта на съвременните технологии, ме направиха съпричастна на събитията и така виртуално споделих общата еуфория и радост. По Ваша молба и с огромно удоволствие изпращам въвеждаща информация и публичната лекция на проф. Енглерт:

„На крака“, с аплаузи и под звуците на студентския химн „Гаудеамус игитур“, присъстващите посрещнаха своя почетен гост. Ректорът на Академията, проф. д-р Станислав Семерджиев, му връчи почетното звание Doctor honoris causa.

Ян Енглерт започна обръщението си към гостите на церемонията на български език. „Ваше превъзходителство, господа професори, студенти, уважаеми гости! Изминаха 45 години от събитията, които свързаха професионалния ми живот с българската култура. Това стана благодарение на актьорската ми професия, която упражнявам вече почти 60 години. „OТЕЦ ЕРЕДИЯ“ влезе в живота ми и като ОТЕЦ ЕРЕДИЯ стоя тук пред вас, поемайки риска да изнеса лекция. Заставам пред вас и като дългогодишен педагог, академичен учител и ректор на варшавската Театрална академия от 12 години. Нека това ми послужи за оправдание: изправям се пред вас с надеждата, че това, което ще кажа, няма да бъде банално бълнуване. И за да не компрометирам лингвистичните си възможности все пак ще премина на полски.“

Пълното обръщение на Ян Енглерт можете да откриете тук.

Доц. д-р инж. Лиляна Вълчева

 

22-23 март 2019 година

Националният институт по метеорология и хидрология - водеща научна организация в областта на метеорологията и хидрология в България, чества Световния ден на водата и Световния ден на метеоролозите. Двете международни инициативи са под мотото "Вода за всички" и "Слънцето, Земята и Времето", заради повишаващото се въздействие върху природните ресурси и времето като резултат от климатичните промени.

Генералният директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов заяви, че успехите им дават основание да посрещат с гордост професионалните си празници. Към момента учените и специалистите от НИМХ изпълняват 44 проекта с външно финансиране, от които 13 по европейски програми и фондове.

Исторически факти: През 1950 г. Национална хидрологична служба и Службата по водите се обединяват в Национална хидрология и метеорология към Министерски съвет. През 1963 г. Националната хидрологична служба преминава към БАН. През 1991 г. с Постановление на Министерски съвет Националната хидрологична служба е преименувана като Национален институт по метеорология и хидрология. От 1 януари 2019 г. НИМХ излиза от състава на БАН и преминава към Министерството на образованието и науката. НИМХ в момента съчетава две дейности – на научен институт и на Национална хидрологична служба на България. Научните ни дейности са обединени в областта на метеорологията, агрометеорологията, хидрологията, управлението и използването на водните ресурси. Изследват се колебанията и измененията на климата, свързани с неблагоприятни явления и влиянието им върху стопанската дейност. Създават се и се развиват нови методи за анализ на физични процеси, на функциониране на растителната покривка като част от климатичната система. НИМХ изследва още метеорологичните аспекти на замърсяване на въздуха.

Над 80% от научната продукция в тези области са дело на учените в НИМХ. Те са ясно разпознаваеми и полезни, защото директно се използват в практиката. НИМХ е акредитиран по 4 докторски програми с 13 докторанти, а учени от института са ангажирани с много студенти от различни университети. Специалистите от НИМХ извършват близо 9 хил. експертизи годишно.

 

Красимир Вълчев – министър на образованието и науката: "Необходим ни е НИМХ за предотвратяване на последиците от хидрометеорологичните бедствия в редица сектори, редица дейности, за оценка и прогноза на качеството на атмосферния въздух. Ние като министерство ползваме тази информация от миналата година“, подчерта той.

Това са по-скоро дни, в които си припомняме колко са важни времето, водата и слънцето за нашия живот. Често забравяме това, което най-отдавна го имаме. Когато говорим за публични системи, национални институции, национални служби, създадени преди повече от 130 години, също понякога сме склонни да забравяме колко е важна всяка една от тях и колко са важни работещите в тези институции“, поясни министър Вълчев.

 

Главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“: „Поздравления за това, че избрахте полета пред клетката„Държавата не може да загуби и капчица от капацитета, който имаме за наблюдение на метеорологичните процесите, системите за ранното предупреждаване и оповестяване на населението. Според него ако това бъде допуснато, последиците биха били непредвидими за здравето на нашето население. Главен комисар Николов съобщи, че има намерение за обединяване на всички системи в България за ранно предупреждение, наблюдение, и оповестяване на населението и да бъдат интегрирани в една национална система.

Приветствие поднесе и доц. д-р инж. Ирина Костова – декан на Хидротехническия факултет при УАСГ.

 

Председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ доц. д-р инж. Лиляна Вълчева връчи на проф. Брънзов статуетка, изобразяваща водата и изказа своите почитания и респект:

Честит празник, мили хора, скъпи колеги, приятели и гости! Колко е хубаво да видя усмивките Ви! Днес сте спокойни и по-уверени! Избраната тема за 2019 г. за Световния ден на водата и на метеорологията е: "Слънцето-Земята-Времето"! Вероятно това е Светлината-Водата-Дълголетието! Земята ни дава всичко, но днес е денят на водата и тя е нашето наследство, което трябва да пазим и предаваме на поколенията - за да има живот, трябва да има чиста вода! Това е споделената отговорност на всички и всеки, а главната цел е да има водата за всяко живо същество на нашата Земя.

Водата е още едно наше човешко право и е дар от природата, за да сме здрави и честити! Поклон пред трудещите хора на НИМХ и респект към Вашите научни постижения за един по добър живот на Земята! Бъдете здрави и благословени!

Стъклената статуя символизира  водата! Тя е дар за директора на НИМХ на когото ще напомня, че когато сме солидарни и имаме мир помежду си можем да постигнем много и да сбъднем мечтите си!

Цветята са за Вас, скъпи колеги, приятели и нека всеки цвят и лист бъдат символи на добрите послания от преговори и диалог за повече качествена работа, високи заплати, добри условия на труд! Предоставям ги с радост и доверие на нашата мила Евгения Егова - председател на СО при ВОН-КНСБ в НИМХ. Тя е голям боец и скоро ще изпита   най-хубавото чувство на света - да бъде майка! 

 

Бъдете здрави и благословени!

Share