Main menu
На 22-23 март 2019 НИМХ чества Световния ден на водата и Световния ден на метеоролозите
DSCN8609

Националният институт по метеорология и хидрология - водеща научна организация в областта на метеорологията и хидрология в България, чества Световния ден на водата и Световния ден на метеоролозите. Двете международни инициативи са под мотото "Вода за всички" и "Слънцето, Земята и Времето", заради повишаващото се въздействие върху природните ресурси и времето като резултат от климатичните промени.

Генералният директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов заяви, че успехите им дават основание да посрещат с гордост професионалните си празници. Към момента учените и специалистите от НИМХ изпълняват 44 проекта с външно финансиране, от които 13 по европейски програми и фондове.

Исторически факти: През 1950 г. Национална хидрологична служба и Службата по водите се обединяват в Национална хидрология и метеорология към Министерски съвет. През 1963 г. Националната хидрологична служба преминава към БАН. През 1991 г. с Постановление на Министерски съвет Националната хидрологична служба е преименувана като Национален институт по метеорология и хидрология. От 1 януари 2019 г. НИМХ излиза от състава на БАН и преминава към Министерството на образованието и науката. НИМХ в момента съчетава две дейности – на научен институт и на Национална хидрологична служба на България. Научните ни дейности са обединени в областта на метеорологията, агрометеорологията, хидрологията, управлението и използването на водните ресурси. Изследват се колебанията и измененията на климата, свързани с неблагоприятни явления и влиянието им върху стопанската дейност. Създават се и се развиват нови методи за анализ на физични процеси, на функциониране на растителната покривка като част от климатичната система. НИМХ изследва още метеорологичните аспекти на замърсяване на въздуха.

Над 80% от научната продукция в тези области са дело на учените в НИМХ. Те са ясно разпознаваеми и полезни, защото директно се използват в практиката. НИМХ е акредитиран по 4 докторски програми с 13 докторанти, а учени от института са ангажирани с много студенти от различни университети. Специалистите от НИМХ извършват близо 9 хил. експертизи годишно.

Красимир Вълчев – министър на образованието и науката: "Необходим ни е НИМХ за предотвратяване на последиците от хидрометеорологичните бедствия в редица сектори, редица дейности, за оценка и прогноза на качеството на атмосферния въздух. Ние като министерство ползваме тази информация от миналата година“, подчерта той.

Това са по-скоро дни, в които си припомняме колко са важни времето, водата и слънцето за нашия живот. Често забравяме това, което най-отдавна го имаме. Когато говорим за публични системи, национални институции, национални служби, създадени преди повече от 130 години, също понякога сме склонни да забравяме колко е важна всяка една от тях и колко са важни работещите в тези институции“, поясни министър Вълчев.

Главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“: „Поздравления за това, че избрахте полета пред клетката„Държавата не може да загуби и капчица от капацитета, който имаме за наблюдение на метеорологичните процесите, системите за ранното предупреждаване и оповестяване на населението. Според него ако това бъде допуснато, последиците биха били непредвидими за здравето на нашето население. Главен комисар Николов съобщи, че има намерение за обединяване на всички системи в България за ранно предупреждение, наблюдение, и оповестяване на населението и да бъдат интегрирани в една национална система.

Приветствие поднесе и доц. д-р инж. Ирина Костова – декан на Хидротехническия факултет при УАСГ.

Председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ доц. д-р инж. Лиляна Вълчева връчи на проф. Брънзов статуетка, изобразяваща водата и изказа своите почитания и респект:

Честит празник, мили хора, скъпи колеги, приятели и гости! Колко е хубаво да видя усмивките Ви! Днес сте спокойни и по-уверени! Избраната тема за 2019 г. за Световния ден на водата и на метеорологията е: "Слънцето-Земята-Времето"! Вероятно това е Светлината-Водата-Дълголетието! Земята ни дава всичко, но днес е денят на водата и тя е нашето наследство, което трябва да пазим и предаваме на поколенията - за да има живот, трябва да има чиста вода! Това е споделената отговорност на всички и всеки, а главната цел е да има водата за всяко живо същество на нашата Земя.

Водата е още едно наше човешко право и е дар от природата, за да сме здрави и честити! Поклон пред трудещите хора на НИМХ и респект към Вашите научни постижения за един по добър живот на Земята! Бъдете здрави и благословени!

Стъклената статуя символизира  водата! Тя е дар за директора на НИМХ на когото ще напомня, че когато сме солидарни и имаме мир помежду си можем да постигнем много и да сбъднем мечтите си!

Цветята са за Вас, скъпи колеги, приятели и нека всеки цвят и лист бъдат символи на добрите послания от преговори и диалог за повече качествена работа, високи заплати, добри условия на труд! Предоставям ги с радост и доверие на нашата мила Евгения Егова - председател на СО при ВОН-КНСБ в НИМХ. Тя е голям боец и скоро ще изпита   най-хубавото чувство на света - да бъде майка! 

На многая лета!

DSCN8623
DSCN8679
DSCN8682
DSCN8683
DSCN8685
DSCN8686
Share