Main menu
Поздравитeлен адрес от ВОН-КНСБ по повод 130 годишнината на Софийски униврситет "Св. Климент Охридски"

На 8 декември 2018 г. беше кулминацията на честванията, с които първото висше училище в България отбелязва своята 130-та годишнина. Академичната общност отчете огромния принос на Алма матер в интелектуалната и духовната история на България, а гостите и приятелите напомниха, че Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е храм на знанието, науката и българската духовност.

Ректорът на Алма матер проф. Герджиков приветства всички с „Добре дошли“ на тържественото честване и посочи, че Софийският университет е най-старият и най-голям университет на България, който президентът Радев нарича „светския храм на България“, а министър-председателят Борисов – „емблема на българското образование и наука“. Факта е, че празникът на патрона св. Климент Охридски – 25 ноември, е учреден през 1902 г., а от 1916 г. до 1968 г. се чества на 8 декември. След връщането на Юлианския календар, 8 декември става празник на всички български студенти.

Народният театър „Иван Вазов“ с цялото си величие и атмосфера очарова гостите на Алма матер - президентът на Мрежата на европейските столични университети (UNICA) проф. Лучано Сасо, генералният секретар на Мрежата на черноморските университети проф. Еден Мамут и десетки ректори и представители на партньорски университети. Гости на тържественото събрание бяха президентът Румен Радев, зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Националния синдикат ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА при КНСБ представители на академичната общност, бивши и настоящи преподаватели, служители и студенти, ректори и заместник-ректори на редица български университети, дипломатически представители, ръководства на университети от цял свят и др.

По време на тържественото събрание предишните ректори акад. Благовест Сендов, проф. Иван Лалов, проф. Боян Биолчев и проф. Иван Илчев бяха удостоени с почетното звание „Академикус емеритус“ на Софийския университет и огърлица.

Ректорът на Софийския университет връчи плакет, посветен на 130-годишнината на Алма матер, на президента Румен Радев, на двама заслужили декани - на Философския факултет проф. Димитър Денков и на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов, на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, на председателя на комисията по образованието и науката Милена Дамянова, на председателя на Националния синдикат ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА –КНСБ доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, ректори на партньорски висши училища.

Голямата награда за литература на Софийския университет за 2018 г., която най-старият университет връчва веднъж на две години от 1999 година насам, е за проф. Кирил Топалов.

Аплаузите в тържествения концерт бяха за всички хорови и танцови състави, но най-най-най за Биг Бендът на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Посланието на доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, Председател на национален синдикат „ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА“- КНСБ:

Честита 130-годишнина, Уважаеми г-н ректор, зам.-ректори, декани, зам.-декани, ръководители на катедри, скъпа академична общност, служители и приятели от Софийския университет „Свети Климент Охридски“! Празникът на нашата АЛМА МАТЕР е радост за всички работещи в системата на висшето образование и е повод за гордост от принадлежността ни към Университетската общност на Р България. БЛАГОДАРЯ ЗА ВАШАТА ПРЕДАНОСТ, ОТДАДЕНОСТ И ДОКАЗАНАТА СЪПРИЧАСТНОСТ КЪМ ОБЩАТА НИ КАУЗА ЗА РАЗВИТИЕ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ!

130-SU

Pozdrav-adres СУ
Share