Main menu

Приветствие за 24 май на г-н Красимир Вълчев -
Министър на образованието и науката

Уважаеми учители, скъпи ученици,

Поздравявам Ви по случай най-светлия български празник, деня на нашата духовност. Деня, в който отдаваме почит и славим делото на светите братя Кирил и Методий. Нека бъдем горди и заедно да работим за напредъка на  българското образование и наука!

24 май е празник, който не само потвърждава националната ни идентичност, но и отбелязва нашата европейска значимост. Той ни напомня, че бъдещето ни е в знанието и паметта.

На този ден трябва да благодарим на всички наши сънародници по света и да ги поздравим. Българското слово, писменост и култура ще пребъдат, ако можем да ги развиваме и популяризираме в модерния свят. Българите в Чикаго са първите, които в навечерието на празника ни получиха своя печат за двуезичие и обучението по български език стана част от американската образователна система.

Уважаеми учители,

Във всички времена, и сега, Вие сте тези, които изграждат личности. Успешният учител познава добре учениците си, познава техните родители и заедно с тях решава проблемите, каквито и да са те. Това го прави значим и необходим. Призванието да си учител е най-висшето, най-трудното и най-благородното!

Вашата мисия е най-важната. Един учител е добър, когато се учи постоянно, включително и от своите възпитаници. Много от Вас са такива -  търсят и намират ключ към сърцата и ума на учениците си. Но за да получат право на образование всички деца, за да ги задържим по-дълго в училище е необходима промяна в мисленето и  отношението на цялото общество.

Скъпи ученици,

Словото и книгата могат да ви отведат до необятни светове и прекрасни изживявания. Словото ни е дадено от светите братя, за да учим, но и за да разговаряме и  да се разбираме.

Търсете нови неща, радвайте се на възможността да откривате света и да го променяте!

Уважаеми учени, изследователи и предприемачи,

От Вас зависи образованието бързо да се синхронизира с постиженията на науката и новите технологии. Учените са двигателят на прогреса и само с тяхна помощ българското училище ще подготви младежите за съвременните предизвикателства и за възможностите за реализация в най-модерните и най-търсените професии.

Нека бъдем горди, че сме българи, да носим с достойнство заветите на първоучителите! Да бъдем творчески озарени и професионално удовлетворени в стремежа за наука и образование!

Честит 24 май!

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

Министър на образованието и науката

DSC00129
Снимки от тържествения прием на Президента в НИМ
IMG 2612
FullSizeRender
IMG 2622
IMG 2668
IMG 2629
IMG 2671
Share