Main menu

ЕКИП ОТ ВОН-КНСБ УЧАСТВА В ОРГАНИЗИРАНИТЕ ОТ КНСБ СРЕЩИ С КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА Р БЪЛГАРИЯ

ВОН - КНСБ работи от години с президентската институция – в Съвета по образование и наука, както и в активното обсъждане на законодателството в областта ва висшето образование и науката. Представителите на ВОН-КНСБ са синдикалисти по кауза, реално работещи в системата, отблизо запознати с проблемите, което на практика е голяма сила, която трябва да бъде използвана в диалог и партньорство.

ЕКИПЪТ на ВОН-КНСБ: доц. д-р Лиляна Вълчева, доц. д-р Росен Кирилов, проф. д-р Ирина Колева, доц. д-р Ивона Димитрова, доц. д-р Катерина Илкова, доц. д-р Агата Манолoва, гл.ас. д-р Стефан Аспарухов и д-р Мариян Георгиев

УЧАСТВА в срещите, организирани от КНСБ, с кандидат-президентите, по време на представянето, както следва:

17 октомври 2016 г.

Ивайло Калфин - кандидат за държавен глава на коалиция

„КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“

IMG IKalfin

Президентът на КНСБ – инж. Пламен Димитров, заяви в началото на срещата: “За нас е важно  президентът да е отворен към гражданите и гражданските организации. Да е наясно с това, че най-големите организации на гражданското общество, винаги имат сензори, които могат да бъдат използвани, особено в тежки времена“. Това е огромна отговорност и малко хора всъщност си дават сметка, че никъде не е написано точно така в Конституцията, но всъщност в реалния живот това се случва и тогава наистина личността е много важна, за това дали ще успее да овладее тези ситуации. Тогава организации като нас сме решаващи, за да може да се запази гражданския мир“.

Кандидатът за президент Ивайло Калфин сподели:

„ Около 35-40 000 души в активна възраст годишно са нетното изтичане на мозъци и на работна ръка от България. Навсякъде се вижда – европейският пазар е свободен и квалифицираните кадри напускат страната ни. Няма резерв, включително и сред безработните, който да може да ги замени.“

Той изтъкна, че увеличаването на доходите от труд в България трябва да е сред приоритетите във вътрешнополитически план. В конструктивен диалог – и работодатели, и синдикати, и държавни институции трябва да мислят по какъв начин могат да помагат на икономиката, така че доходите от труд да са такива, че да задържат повече младите хора у нас.

„Темите за това как ни изглежда икономика и особено доходите от труд за мен са особено важни“, каза още той, като обърна внимание, че половината от безработните у нас са неграмотни."

Процентът на отпадане от училище е страшно висок. На "другия край" на образованието - там, където то се свързва с работата, трябва дуалната система да тръгне, както трябва, а не да бъде "побългарена" и да има училища, които нямат нищо общо с практиката.

21 октомври 2016 г.

Румен Радев - кандидат за държавен глава от инициативен комитет и подрепен от БСП и коалиция

IMG RR

Срещата откри президентът на КНСБ  Пламен Димитров. Той сподели, че КНСБ подкрепя искането на ЕКП за ревизия на споразумението с Канада в частта за трудовите стандарти, за подобряване защитата на обществените услуги и за уреждането на споровете между компании и държава. Подчерта, че приемането на споразумението по СЕТА в сегашния му вид сериозно застрашава  водните услуги, енергийните мрежи, транспортните услуги, здравните и социалните грижи и други. Част от естествените ресурси, ще се превърнат в основни капиталистически фактори, а ролята на социалната държава ще намалява.

Кандидатът за президент Румен Радев подкрепи синдикалната позиция, че липсват качествени анализи и ясна дългосрочна оценка за СЕТА. Става въпрос за негативно влияние върху отрасли и сектори, които са елементи на общата ни национална сигурност.

Г-н Радев посочи, че диалога на всички нива в държавата трябва да е конструктивен, това важи и за социалния диалог. Той прие да се запознае с необходими поправки в Конституцията,  разработени и предложени от КНСБ.

Г-н Радев каза по време на срещата, че здравословните и безопасни условия на труд, както и ефективното професионално образование са без алтернативи за развитието ни напред.

Подчерта, че образованието, здравеопазването са част от националната сигурност и „ще търси диалог със синдикатите, както и ще разчита на тяхната експертна оценка”. Категорично ще защитава всяко нарушено трудово, социално и синдикално право на всички български граждани.

28 октомври 2016 г.

Красимир Каракачанов – кандидат-президент на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“

karakachanov

„Вашата двойка с Явор Нотев  е интересна, защото за първи път може да имаме държавен глава, който не е от левицата и десницата, а е от патриотичния спектър”, обяви президентът на КНСБ  Пламен Димитров. Според него ролята на президента е изключително важна, тъй като често той се оказва човекът, който трябва да поеме и да реши предизвикателствата, които обществото поднася. Пламен Димитров коментира и предстоящия референдум, който ще се проведе заедно с вота за държавен глава. „Имаме притеснения за начина, по който бе представено това допитване. Нека внимаваме какво питаме хората, тъй като това и ще получим“, алармира политиците лидерът на най-големия синдикат.

Президентът трябва да има законодателна инициатива, както и правото да иска вот на доверие на правителството, очерта от своя страна приоритетите си Красимир Каракачанов. Той обяви, че ще създаде правителство в “сянка“ към Дондуков 1, което ще включва обществено познати личности, които ще бъдат одобрени широко от населението. Ще извикам като мои съветници не политически фигури, а общественици – специалисти в своите сфери, каза още Каракачанов. При проблем, който засяга цяла една сфера, ще говори пряко с хората и ще отстоява справедливото разрешаване на всеки казус.

„Един от най-важните въпроси, които искам да реша като държавен глава, е този с 2,2 млн. българи, които живеят под линията на абсолютната бедност.  Увеличението на заплатите на тези хора ще се върне обратно в икономиката и ще бъде полезно за развитието на страната“, обяви още кандидат-президентът. Бедността също е елемент на националната сигурност. Ако се стигне до бунтове и протести като през 1996-1997 година, страната ще бъде върната години назад. Затова една от най-важните цели на държавния глава е да брани социалния мир и правата на работниците.

Каракачанов каза: президентът да е говорител на обществото и да отстоява българските национални интереси; демографската политика да бъде основен национален приоритет; намаляване на броя на децата, непосещаващи училище; съответствие между съдържанието и качеството на образованието и нуждите на икономиката и обществото; по-многобройна и боеспособна армия; увеличаване правомощията на президента; против таваните на пенсиите, равен старт на държавната здравна каса и частните здравноосигурителни дружества; президентът да отстоява правата на всички българи по света, а не само на българските граждани; президентът да може да свиква референдуми; равнопоставеност на жените; протекции за българския бизнес; външната политика на България да отразява българския национален интерес „без притеснения от членството ни в НАТО  и ЕС“. В отношенията със съседните държави основен критерий да бъдат правата на българските общности там.

Каракачанов беше категоричен, че като президент ще бъде привърженик на еволюционния, а не на революционния принцип, но ще използва всички средства, за да накара институциите да работят в полза на хората. Ще свиква КСНС, ще инициира референдуми, ще посещава задължително Народното събрание. Ако всички средства, които законите, дипломацията и дебатите позволяват бъдат изчерпани, то тогава ако се наложи, сам ще излезе на площада и ще поведе хората.

На срешата беше обсъдено и скандалното предложение на Меглена Кунева да се дават 30 евро на деца от цигански произход за успех от 3.50. Това е стипендия за насърчаване на неграмотността, каза Каракачанов, с което се съгласиха всички присъстващи.

Кандидатът за президент и ръководството на КНСБ се обединиха около становището, че „Всеобхватното икономическо и търговско споразумение“ ще има сериозни негативни последици за Европа и България в частност основно за малкия и среден бизнес. Въпросите, които повдига СЕТА за България, са повече от ползите, които страната може да извлече. Най-сериозните притеснения са насочени към недостатъчно ясно разписани изисквания за спазване на трудовите стандарти и права; недостатъчни гаранции за защита на правата на потребителите; големите различия в стандартите и регулаторите за някои сектори между страните от ЕС и двете страни - партньорки по споразуменията.

По отношение на гетоизацията и демографската катастрофа Каракачанов и Нотев изложиха идеята за въвеждането на двудетен модел, при който детски надбавки да се получават за първо и второ и дете, а от трето нагоре да се изисква и образователен ценз. За преодоляване на демографската криза и регионалния дисбаланс Каракачанов за пореден път каза, че могат да бъдат привлечени българите от Молдова и Украйна, както и от други държави с големи български общности, чрез държавни програми и стимули.

Темата с мигрантите също беше засегната и от двете страни. Синдикалистите изразиха несъгласието си с Постановлението на МС за заселване и издръжка от общините на мигранти и техните семейства, защото това е опасно и може да доведе до културна и религиозна асимилация. Кандидатите за президент и вицепрезидент на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Красимир Каракачанов и Явор Нотев отново подчертаха, че искат замразяване, а при нужда и едностранно денонсиране на Дъблинското споразумение и използване на всички законови средства за защита на зелената граница на България.

Беше засегната и темата с правата на работниците при системно неизплащане на трудовото възнаграждение. Кандидатът за вицепрезидент Явор Нотев подчерта, че има механизми за използване и на наказателното право в частта за злоупотреба, натиск и принуда, за да бъдат защитени правата на хората.

 

3 ноември 2016 г.

На срещата в КНСБ кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева сподели, че като президент ще бъде коректив на всяка политика, която не е в интерес на българските граждани.

image2

„Винаги сме работили в тясна връзка със синдикатите, този диалог ще продължи и занапред. Вие имате необходимата експертиза и тя трябва да бъде използвана от всяка една комисия в Народното събрание“, заяви Цачева. По думите й, силата на президента е възможността, която има да подкрепя добрите практики на държавните институции и да бъде морален коректив на действията им в защита на интереса на хората. „Президентът няма законодателна инициатива, но ако даден закон не е справедлив, той може да наложи вето. Нашата Конституция е сред най-демократичните, които действат в момента.

Като президент на България аз ще търся съгласие, диалог и общо решение по всяка политика, която е в интерес на гражданите. Искам да видя една просперираща и образована нация“, категорична бе Цецка Цачева.

Кандидатът на ГЕРБ за президент посочи, че по време на срещите си с хората в над 200 населени места в цялата страна е имала очаквания, че гражданите ще поставят основно въпроси от социалната сфера. „Да, имахме разговори в тази насока, но се уверих, че хората искат най-вече спокойствие за семействата си, стабилност и сигурност. Затова България трябва да остане икономически стабилна и държавните институции да продължат да работят в синхрон с местното управление“, подчерта Цецка Цачева.

Вицепрезидентът на организацията Чавдар Христов на среща с кандидата за държавен глава от ПП ГЕРБ Цецка Цачева поясни, че иска дебат за промени в Конституцията от бъдещия президент. „Ние сме единствената обществена организация, която има ясно становище за промените в основния закон. Те касаят най-вече правата на гражданите, като например изборното законодателство, което не е регламентирано изцяло в Конституцията”, обяви Христов. Той призова Цецка Цачева, ако бъде избрана за президент, да организира среща с КНСБ, за да й бъдат представени комплекс от становища на организацията, касаещи всички сфери на обществения живот.

Цецка Цачева: Диалогът със синдикатите може и трябва да продължи. Аз ще бъда моторът на всички идеи, включително и ваши, които могат да допринесат за подобряване на благосъстоянието на българските граждани, обеща кандидатът на най-голямата партия.

Според нея една от най-важните цели на бъдещия президент е да продължи съдебната реформа, за да получи сигурност българския и международния бизнес, който инвестира в страната ни.

Друг приоритет за Цецка Цачева е  редовната информация към парламента за това какво прави държавният глава, което е едно и от задълженията му по конституция.

На срещата Цачева разказа за правомощията на президента. Тя заяви, че ще инициира промени и съгласие, както и диалог и общо решение между политиците и гражданите по теми, които представляват интерес. Като юрист държи на правните норми.

Имаше въпроси, свързани със сътрудничеството между институциите, например между президента и омбудсмана в моменти, когато се налага да се наложи вето.

За социалната сигурност Цачева заяви, че в момента не липсва изцяло такава, въпреки че има граждани, които не се чувстват защитени, например, когато става дума за трудовите им права, но в същото време е била и в предприятия, където работниците имат сигурност - редовно им се плащат заплатите и имат много добри условия на труд.

Цачева заяви, че и досега като председател на Народното събрание, не е проявявала пристрастия спрямо нейната парламентарна група. Същото ще бъде и ако стане президент.

Тя каза още, че трябва да се използва потенциалът на младите хора зад граница и да се работи, за да се върнат и да работят у нас. Това означава обаче преодоляване на корупцията оправяне на съдебната система, както и други реформи. За да се върнат хората, според нея трябва и да се работи с бизнеса, със синдикатите, които да гарантират правата на хората.

У нас може да се правят допитвания до гражданите чрез референдуми. За мен президентът трябва да инициира референдуми само по политически въпроси. Тя би направила референдум за промяна на името на населено място. За национален референдум обаче би била пестелива.


Share