Main menu

София, 11 юни / Димитрина Ветова, БТА/

За учебната 2014/2015 година очаквам, че ще бъдат приети около 70 000 първокурсници в българските университети, прогнозира в интервю за БТА доц. Лиляна Вълчева - председател на Синдиката "Висше образование и науката" към КНСБ.

Тя припомни, че за учебната 2013/2014 година приетите първокурсници бяха 72 360, като от тях 57 274 влязоха в държавните университети, а 15 086 - в частните. Бяха приети голям брой студенти в първи курс, но още в първия семестър на годината - през декември, част от тях започнаха да отпадат по различни причини и беше отчетено намаляване на първокурсниците с 6-7 процента. Затова сега студентите в първи курс у нас са общо 64 200, като от тях 52 950 са в държавните университети, а 11 200 са в частните висши училища, съобщи доц. Вълчева.

На 10 май тази година Министерският съвет утвърди план-приема на първокурсници за новата учебна година. Според него през 2014/2015 година в държавните висши училища ще може да бъдат приети нови 58 515 студенти, а в частните - 15 219. Така общата бройка предвижда 73 734-ма първокурсници да бъдат приети в българските университети.  За план-приема на първокурсниците са проучени и отразени потребностите на пазара на труда и нуждите от специалисти с конкретен профил. Увеличава се планираният прием по приоритетни за обществото области като педагогическите науки, природните науки, математиката и информатиката, техническите науки, здравеопазването и спорта.

През 2014 г. средно образование завършват около 59 000 абитуриенти, каза доц. Лиляна Вълчева. Тя отбеляза обаче, че според данни на Министерството на образованието и науката /МОН/ около 4000 зрелостници не са се явили на държавните зрелостни изпити през май тази година и те ще могат да кандидатстват във висши училища, след като вземат матурите си през септември. Това означава, че ще има прием на кандидат-студенти и през есента, но голяма част от висшите училища тогава правят първото и второто си класиране, посочи доц. Вълчева. Сред тях са университетите по изкуствата, както и частните висши училища, добави тя.

Според синдикалния лидер трудно може да се прогнозира сега в кои университети и в кои специалности ще останат незапълнени места за първокурсници. 2014 г. беше първата учебна година, в която не бяха запълнени заявените места за първокурсници с 5 до 11 процента в различните висши училища, каза доц. Вълчева.

На въпрос дали има информация колко от сегашните абитуриенти, които издържат успешно матурите, ще отидат да учат в университети в чужбина, доц. Лиляна Вълчева каза, че през миналата година в МОН е отчетено, че тогава около 6000-7000 българи са заминали да учат в чужбина висше образование. През тази година заминаващите български студенти зад граница може и да са повече, но сега това не може да се пресметне, предположи доц. Вълчева. Тя отбеляза обаче, че никога броят на българските първокурсници в чужди висши училища не е надвишавал 10 000.

Попитана дали е възможно българските университети да привлекат повече чужди студенти, за да няма незапълнени места в тях, председателят на синдиката каза, че непрекъснато, на изнесени семинари се прави реклама на нашите университети, има и брошури за тази цел. На тези семинари се представят възможностите, които се предлагат в българските университети, обясни доц. Вълчева. Според нея МОН трябва  чрез представители на посолствата да води преговори, за да се осигури добър достъп на чуждите студенти в България. Тази дейност обаче трябва да се осъществява без посредник, е мнението на синдиката "Висше образование и наука".

Повече чужди студенти у нас могат да дойдат, след като се увеличат и програмите на английски език в българските университети, каза доц. Вълчева. Тя отбеляза, че паралелно с това се предлагат на чужденците и езиково обучение по български език. В българските университети кандидатстват и млади хора от български произход от други страни, както и завършилите средно образование у нас от предходни години, които вече работейки, са осъзнали нуждата от висше образование, посочи доц. Вълчева.

Тя съобщи, че през учебната 2013/2014 година студентите у нас са 228 900 и те са на нивото от 2012 г., когато всички български студенти бяха 228 850.

Председателят на синдиката "Висше образование и наука" изрази притеснението си, че ако се забави приемането на Стратегията за висшето образование, има вероятност да няма средства за новата оперативна програма "Наука и образование".

Share