Main menu
СВОБОДНО ДОСТЪПЕН ОНЛАЙН КУРС В ОБЛАСТТА НА КОМПЮТЪРНИТЕ НАУКИ ДО КРАЯ НА 2021г.

По повод изнесената информация от МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ по ТЕМАТА ЗА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ и Безплатния онлайн курс, създаден от фирмата Reaktor и Университета в Хелзинки по време на Финландското председателство на Съвета на ЕС, ВОН-КНСБ информира своите членове за още една възможност в областта на компютърните науки: Софийският университет е академичен партньор за реализиране на курса в България. Курсът е класиран като един от 100-те масови отворени онлайн курсове (МООС) и е оценен на първо място сред MOOC курсовете в света в областта на компютърните науки, пред тези на „Станфорд“, „Харвард“ и MIT. До края на 2021 г. курсът ще бъде свободно достъпен на всички официални езици на Европейския съюз. Езиковият превод е осигурен от Европейската комисия.

Софийският университет, чрез Факултета по математика и информатика, ще предложи курса не само на студенти в Университета и други висши училища, а и на всички, интересуващи се от темата. На първо място се очаква това да са ученици и учители. На всички успешно завършили курса Софийският университет ще издаде свидетелство с 2 ECTS кредита. Всички, които желаят да се включат в курса, могат да го направят на следната страница в интернет: https://www.elementsofai.com/bg

Във времето на дигитална трансформация, всеки гражданин на Европейския съюз трябва да разбира какво представлява изкуствения интелект. Целта на курса е колкото може повече хора, особено тези, които не са специалисти в областта на технологиите, да научат какво е и какво не е изкуственият интелект, как може да се приложи в реалния живот и какви са последиците от внедряването на технологии на изкуствения интелект за хората, компаниите и обществото.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков посочи, че целта на курса е да покаже, че за всеки човек е важно да разбира от изкуствен интелект и приложението му в различни сфери на живота ни. Това е причината курсът да е с отворен достъп за всички, които се интересуват, а не само за академичната общност. Така повече хора ще се запознаят с нещо толкова актуално в момента. Проф. Герджиков изрази радостта си, че от българската академична среда именно Софийският университет е партньор на инициативата. Той пожела успех на курса и на всички, които имат време, усилия и желания да научат нещо ново.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отбеляза, че темата за изкуствения интелект е темата, която ще определя бъдещето – разделението на света, къде ще е добавената стойност, ще постави линията между образователните системи и др. По думите му, със сигурност голяма част от професиите в бъдеще ще изискват комплексни и задълбочени умения в сферата на дигиталната креативност и следващите поколения ще живеят в ера на ефективно взаимодействие между хора, изкуствен интелект и алгоритми. Министър Вълчев посочи, че Министерството на образованието и науката е създало облачна инфраструктура, която е основа на персонализирано обучение. Според министър Вълчев, учителят, който няма да бъде заменен като професия в бъдеще, ще трябва да работи с изкуствения интелект и ще е необходимо да има умения в тази област. Той припомни, че обучението по компютърно моделиране е въведено в българските училища още от трети клас и се свързва с програмирането, увеличен е приемът в тези профили в гимназиален етап. От Министерството на образованието и науката са стартирали програмата „Старт за IT кариера“, по която ученици от други профили придобиват квалификация на приложни програмисти, а програмата „Дигитална квалификация“ е насочена към преподавателите, които искат да придобият умения в тази област.

Курсът „Елементи на изкуствения интелект“ е одобрен като избираем за някои от специалностите във Факултета по математика и информатика и други факултети на Софийския университет и ще носи два ECTS кредита на успешно завършилите го. Той ще бъде предложен напълно свободно и на студенти от всички други висши училища в страната, както и на всички интересуващи се от тематиката – ученици, учители, журналисти, служители и т.н. На всички, завършили успешно курса, ще бъде издадено официално свидетелство.

Официалното представяне на курса „Elements of AI“ за България беше излъчвано в страницата на Софийския университет във фейсбук, където може да бъде видян запис от събитието.

Share