Main menu
01

70 години НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" изгражда хората на изкуството и културата - артисти, режисьори, сценаристи с уникален стил, които пренасят през времето славата на българите у нас и по света.

Сега НАТФИЗ е утвърден образователен, творчески и културен център от най-висок ранг със световно признание. Заслужено п резидентът на РБЪЛГАРИЯ -Румен Радев, в ръчи на Академията плакет "Св. Св. Кирил и Методий". Поводът е

70-годишнината на висшето училище и Международния ден на театъра, който се чества на 27 март. Годишнината се отбеляза с много специална постановка, която е отличена с четири награди от тринадесети я фестивал на международния студентски театър (FIST). Абсолвенти представиха КИНО-ТЕАТЪР "Българан" и в някои от ролите се изяви Силвана Петрова - трето поколение актьор в кукления жанр, внучка на проф. Илков (основател на кукления театър) и дъщеря на доц. Катерина Илкова - председател на АС-ВОН-КНСБ в НАТФИЗ. Ръководител на абсолвентския клас от специалност "Актьорско майсторство за куклен театър" е проф. Румен Рачев, който е творец - сценарист, режисьор, с изявен музикален стил и невероятен преподавател, социално активен и с много добродетели. От години проф. Рачев е член на нашия Синдикат и зам.-председател на АС-ВОН-КНСБ в НАТФИЗ.

Президентът Румен Радев сподели, че "българските артисти не могат да решат сами всички трудности пред професията си, защото това е ангажимент на институциите и на цялото ни общество". Той подчерта, че "съществена част от тези изпитания се дължат на липсата на адекватна материална и морална оценка на актьорския и сценичния труд, особено от груба и овластена бездуховност". Г-н Радев пожела н а преподавателите от Академията да продължат да развиват уникалната филмова и театрална школа, а на студентите подчерта, че "Сцената е пистата, от която "излита" най-важният фактор за прогреса - силата на човешкото въображение. Затова ви желая големи височини". Президентът с респект отбеляза: " Един артист на сцената е добър тогава, когато може само с едно движение или гримаса, или с липсата им, да предизвика океан от чувства и емоции".

Присъединяваме се към тази заслужена оценка и се прекланяме пред таланта на великите и неповторими актьори, отдали всичко на професията и на поколенията българи след тях.

Честита годишнина, скъпи колеги и приятели от НАТФИЗ!

На многая лета и бъдете БЛАГОСЛОВЕНИ!

Доц. д-р инж. Лиляна Вълчева
Председател на ВОН-КНСБ

02
03
Share