Main menu

КНСБ провежда осмия си конгрес

Дигитализацията, бъдещето на труда, несправедливостта в икономиката ще бъдат основните теми на редовния 8-ми конгрес на КНСБ, който ще се състои на 2-3 май в Зала 1 на НДК. 

За да отбележи тези теми и проекцията им в бъдещето, Конфедерацията ще се опита да направи първия "безхартиен" конгрес в историята си.

За елиминиране до минимум печатните материали, на делегатите ще бъдат раздадени таблети, от които ще се гласува по основните теми и предложения за промени на конгреса.

Конгресът ще се открие на 2 май, вторник, от 10 часа в зала 1 на НДК.

Мотото на форума е "Гласът на работеща България", а основните теми в него са предизвикателствата пред пазара на труда с дигитализацията и новите технологии, както и вижданията на КНСБ за ръста на доходите и развитието на икономиката, избор на ръководство на Конфедерацията.

Форумът трябва да даде отговор и на най-важния въпрос - как да се пребори бедността в България, тъй като хората са погълнати от усещане за крещяща несправедливост, а страната ни продължава да е най-бедната държава в Европа, отбелязват от КНСБ.

Целта на конгреса е да постави в центъра на програмните приоритети на бъдещето управление политиките, които ще позволят да се овладее и пребори бедността и неравенствата и да се върне вярата на хората в справедливостта.

Най-висшият форум и конференциите около него трябва да поставят важни въпроси и да дадат отговори за развитието на индустрията,оздравяването на енергетиката и ключови секторни политики на бъдещите управления, както и на нужните реформи в образованието и здравеопазването.

Поканени са да присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Огнян Герджиков, министри от неговия кабинет, лидерите на основните политически сили, омбудсманът Мая Манолова, ректори, председателя на БАН, ръководствата на национално представените синдикати и работодателски организации.

Международните гости включват Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу, Лука Визентини, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, Жорж Дасис, председател на Европейския икономически и социален комитет, представители на МОТ, лидери на европейски профсъюзи.

Конгресът ще открие президента на КНСБ Пламен Димитров и ще продължи с изказвания на български и чуждестранни гости на конгреса.

От 13:30 часа в клуб "Перото" на НДК ще се състои и международна конференция "Дигитализация и бъдещето на труда - възможности и решения". В нея ще участват близо 50 представители на различни международни синдикални организации, в това число и Лука Визентини, Генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, Мария Хелена Андре, Директор на МОТ-ACTRA и др.

На втория ден - 3 май, около 9:30 часа, делегатите на конгреса ще бъдат поздравени от Шарън Бъроу, Генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите. Изборът на ръководство е на 3 май.

Share