Main menu
Национално представените синдикати – КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще работят заедно с изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ),
за да осигурят спазването на трудовото законодателство. Това предвижда подписаното днес второ споразумение за сътрудничество между тях. Гарант за изпълнение ще бъде министърът на труда, който също присъства на подписването.
Една от най-важните цели на това споразумение е да отговори на новите изисквания на пазара на труда, подчерта изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова. По думите й най-важното в него е създаването на регионални съвети, които да засилят сътрудничеството между инспекцията и синдикалните организации. 
Това споразумение идва, за да отговори на новите условия на пазара на труда, то ще трасира и без това успешното сътрудничество между ГИТ и синдикатите, обяви министър Бисер Петков.
Според президента на КНСБ Пламен Димитров споразумението ще даде нужната информация, за да бъде коригирано законодателството по посока справедливо заплащане на работещите. Той даде пример със сумираното работно време, където „8-часовият работен ден вече не е същия“. Друга полза от споразумението е да даде тласък на колективното договаряне, което трябва да покрие още повече работници, за да не получава България критики от Европа за липсата на мерки за борба с бедността, посочи Пламен Димитров.
Освен че ще дават сигнали за нарушения, както са правили и досега, представителите на синдикалните структури в предприятията, ще бъдат канени да присъстват по време на проверките. Там, където няма такива структури,  проблемите ще бъдат обсъждани на областните съвети по условия на труд.
Споразумението може да прочетете ТУК.
Share