Main menu

Казусът в БАН (11): Развидели се: БАН И НИМХ подписаха споразумение!

Пресконференция на ВОН-КНСБ за НИМХ:

Заглавията в медиите: Светлината в тунела видя ВОН -КНСБ  в подписване на СПОРАЗУМЕНИЕ между НИМХ и БАН!

Развидели се: БАН И НИМХ подписаха споразумение!

 

Министър Красимир Вълчев: Намерено е решение на спора между НИМХ и БАН

ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА

 

ДОЦ. Д-Р ИНЖ. Лиляна ВЪЛЧЕВА: БОЛНО МИ Е, ЧЕ НЯКОИ КОЛЕГИ ОТ БАН ДЕМОНСТРИРАТ КУЛТУРА НА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ, А НЕ КУЛТУРАТА НА ДИАЛОГА. 

 

Взехме страната заради шестмесечното противопоставяне на хора, НАШИ КОЛЕГИ И ЧЛЕНОВЕ НА ВОН-КНСБ от НИМХ - институцията, зад която има много история и велики учени. Дали ни гледат от някъде и какви техни последователи сме? 

Напр. акад. Любомир Илиев - патриотът на математиката, не помня председател или зам.-председател на БАН, как ли би постъпил в подобна ситуация. Доволен ли би бил от своите ученици, които след него управляваха и управляват БАН!

Управляващите в БАН когато имат нужда от помощ ползват нашата организация, но по принцип са против такива като нас - Синдикатите!

Е, тук сме, оценихме, че ТЪРПЕНИЕТО е изчерпано и решихме да се опитаме да помогнем!

Тревогите на нашите колеги от НИМХ - членове на ВОН-КНСБ, ни накараха да предложим обединение около Споразумение, което да ни направи партньори ЗА КАУЗА в полза на това да си свободен да избираш. А не просто ПРОТИВ! 

В трудни моменти хората се разделят и в това няма нищо нередно и страшно. По добре се чустват тези, които го правят с уважение, особено когато се отнася до хора, които денонощно работят за хората и страната си! 

 

Една от публикациите за нас:

Vesti.bg:

Българската академия на науките (БАН) и протестиращите синоптици (НИМХ) подписаха споразумение за процедурата по отделянето от академията.

С активното участие на браншови синдикат "Висше образование и наука"- КНСБ (ВОН-КНСБ), НИМХ, БАН и МОН се споразумяха, а учените оттеглят готовността си за ефективни протести.

Документът бе подписан днес от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, доц. Снежанка Балабанова, председател на Общото събрание на учените в НИМХ, председателят на синдикат ВОН-КНСБ доц. Лиляна Вълчева и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщиха от КНСБ.

Съгласно подписаното споразумение, в срок до 31 октомври 2018 г., МОН ще разработи и внесе в Министерски съвет проект на постановление за създаване на изследователски институт към МОН. Новата научна институция ще поеме всички функции и дейности на досегашния НИМХ към БАН. Тя ще придобие безвъзмездно имуществото на НИМХ при Българската академия на науките, включително архива му.

До приключване на бюджетната година НИМХ ще разполага и ще се разпорежда със средствата от субсидията от държавния бюджет, както и със средствата от собствени приходи, съгласно утвърдения бюджет на института.

Управителният съвет на БАН пък се съгласява да разгледа кандидатурите за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ, предложени им от Общото събрание на учените в НИМХ и да предложи на Председателя на БАН за назначаване една от тях, която да отговаря на Устава на Академията, предвижда още споразумението.

Днес изтече крайният срок, който синоптиците, недоволни от финансирането на работата им в рамките на БАН, дадоха за назначаване на ръководство на Института.

Те предупредиха, че ако това не се случи, ще спрат прогнозата за времето, осигурявана 24 часа в денонощието. До края на деня се очаква да бъдат разгледани кандидатурите за временен директор на НИМХ. От 20 дни структурата е без ръководство.

Подписването на споразумението с БАН и синоптиците беше ключово, за да може синоптиците да изпратят своите предложения за временно изпълняващ длъжността председател на Националния институт по метеорология и хидрология.

Според споразумението функциите на Института по метеорология и хидрология трябва да преминат към изследователския институт, създаден от Министерския съвет, а новата точка е, че до края на октомври Министерството на образованието трябва да внесе в МС проект за предложение за създаване на подобен институт.

Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование" обясни:

"От днес въздъхвам и поемам дъх за нови преговори, тъй като бюджетът на БАН, бюджетът на висшите училища, въобще бюджетната процедура малко закъсня и сега вече по-спокойно можем да водим тези преговори, разчитайки, че НИМХ ще бъде в бюджет 2019 г. на отделен ред, в основният си принципал - МОН“.

Към момента кандидатурата на професор Пламен Нинов, който е заместник-директор на Института по метеорология и хидрология, е най-компромисният вариант за временно изпълняващ длъжността, стана ясно от думите на преговарящите. Синоптиците предложиха и професор Христомир Брънзов, с който не са съгласни в БАН, а предложението на БАН - Костадин Ганев да оглави Института временно не е прието пък от синоптиците. В момента БАН трябва да реши коя от кандидатурите да приеме.

На излизане председателят на БАН Юлиян Ревалски каза пред журналистите:

"Някои редакционни бележки бяха направени, както от наша страна, така и от страна на НИМХ, бяха добавени някои нови неща, които са свързани с бъдещото преструктуриране, по-скоро бъдещо създаване на структура. Обединихме се около един текст,  в който ние се ангажираме заедно да разгледаме техни кандидатури, които ще постъпят сега в БАН и да предложим една от тях за длъжността директор. Това е ангажиментът“.

 

 

News.bg

Проф. Пламен Нинов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Националния институт по метеорология и хидрология, предаде БНР. Кандидатурата му е предложена от синоптиците, които искат да се отделят от БАН.

Още в ранния следобед името на Нинов се очерта като най-компромисно. Синоптиците бяха против издигнатата от БАН кандидатура - на бившия директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов. След срещата с министъра на образованието проф. Брънзов обяви, че няма за оглави института, дори и временно. Подкрепяният от синоптиците проф. Нинов обаче и досега е работил с бившия директор като негов заместник.

До пробива в разговорите се стигна, след като БАН и синоптиците подписаха споразумението. Според документа, до края на октомври Министерството на образованието ще трябва да предложи на правителството вариант за създаване на изследователски институт. Към него трябва да преминат синоптиците, имуществото и архивът.

Председателката на синдиката "Висше образование и наука" към КСНБ Лиляна Вълчева заяви, че протести няма да има.

"Развод ще има и е по-добре да е в условия на уважение", коментира тя.

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. " >

БАН и НИМХ се разбраха

МОН е гарант за изпълнението, няма да се спират 24-часовите дежурства на метеоролозите

 

В петък двете страни не подписаха споразумението за процедурата по излизане от Академията, но днес беше постигната договорка. Съгласието на БАН да подпише предложението, изготвено от синдикатите и синоптиците, позволи протестиращите да направят следващата стъпка - да изпратят предложенията си за временен директор на Националния институт по метеорология и хидрология. Според споразумението Институтът по метеорология и хидрология трябва да премине към изследователски институт, създаден от Министерския съвет, а до края на октомври МОН трябва да предложи проект за това на правителството. Предлага се учените, които желаят да продължат да развиват научна дейност, да бъдат преназначени в академията.

След срещата в МОН председателят на БАН Юлиян Ревалски беше лаконичен: "Министърът ще бъде гарант, другите неща са: взаимно декларираме, че си изпълняваме задълженията, за да може да деблокира институтът."

"От днес въздъхвам и поемам дъх за нови преговори, тъй като бюджетът на БАН, бюджетът на висшите училища, въобще бюджетната процедура малко закъсня и сега вече по-спокойно можем да водим тези преговори, разчитайки, че НИМХ ще бъде в бюджета за 2019 г. на отделен ред, в основния си принципал - МОН" - посочи Лиляна Вълчева.

 БНР, БАН и протестиращи синоптици подписаха споразумение ... 

00:00 / 04:16

  • Репортаж на Добромир Видев за предаването ''12+3''

Българската академия на науките (БАН) и протестиращите синоптици направиха крачка напред към „развода“. В петък двете страни не подписаха споразумението за процедурата по излизане от Академията. Но днес вече има договорка. Съгласието на БАН да подпише предложението, изготвено от синдикатите и синоптиците, позволи протестиращите да направят следващата стъпка. Да изпратят предложенията си за временен директор на Националния институт по метеорология и хидрология. Според споразумението Институтът по метеорология и хидрология трябва да премине към изследователски институт, създаден от Министерския съвет. А до края на октомври МОН трябва да предложи проект за това на МС. Предлага се учените, които желаят да продължат да развиват научна дейност, да бъдат преназначени в академията. Лиляна Вълчева, председател на синдикат “Висше образование“ в КНСБ, обясни:

“Развод ще има и е по-добре да е в условия на уважение“.

За сега проф. Пламен Нинов е най-компромисното име. Нинов е предложение на синоптиците. Заедно с това на бившия директор Христомир Брънзов. Но именно той посочи след днешната среща, че е склонен да отстъпи.

“Абсолютно сигурно е, че няма да съм аз“, каза той.
БАН също имат предложение, което не е прието от синоптиците. След срещата в МОН председателят на БАН Юлиян Ревалски беше лаконичен.

“Министърът ще бъде гарант, другите неща са - взаимно декларираме, че си изпълняваме задълженията, за да може да деблокира институтът“, каза Ревалски. 

Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование", обясни:

"От днес въздъхвам и поемам дъх за нови преговори, тъй като бюджетът на БАН, бюджетът на висшите училища, въобще бюджетната процедура малко закъсня и сега вече по-спокойно можем да водим тези преговори, разчитайки, че НИМХ ще бъде в бюджет 2019-а на отделен ред, в основния си принципал - МОН“.

На излизане председателят на БАН Юлиан Ревалски заяви:

"Някои редакционни бележки бяха направени както от наша страна, така и от страна на НИМХ, бяха добавени някои нови неща, които са свързани с бъдещото преструктуриране, по-скоро бъдещо създаване на структура. Обединихме се около един текст,  в който ние се ангажираме заедно да разгледаме техни кандидатури, които ще постъпят сега в БАН и да предложим една от тях за длъжността директор. Това е ангажиментът“. 

 

БАН и протестиращите синоптици подписаха споразумение за процедурата по отделянето от академията

публикувано на 18.09.18 в 09:11 | обновено на 18.09.18 в 14:49

Author: Добромир Видев

Репортаж на Добромир Видев за предаването ''12+3''

Българската академия на науките (БАН) и протестиращите синоптици направиха крачка напред към „развода“. В петък двете страни не подписаха споразумението за процедурата по излизане от Академията. Но днес вече има договорка. Съгласието на БАН да подпише предложението, изготвено от синдикатите и синоптиците, позволи протестиращите да направят следващата стъпка. Да изпратят предложенията си за временен директор на Националния институт по метеорология и хидрология. Според споразумението Институтът по метеорология и хидрология трябва да премине към изследователски институт, създаден от Министерския съвет. А до края на октомври МОН трябва да предложи проект за това на МС. Предлага се учените, които желаят да продължат да развиват научна дейност, да бъдат преназначени в академията. Лиляна Вълчева, председател на синдикат “Висше образование“ в КНСБ, обясни:

“Развод ще има и е по-добре да е в условия на уважение“.

За сега проф. Пламен Нинов е най-компромисното име. Нинов е предложение на синоптиците. Заедно с това на бившия директор Христомир Брънзов. Но именно той посочи след днешната среща, че е склонен да отстъпи.

“Абсолютно сигурно е, че няма да съм аз“, каза той.
БАН също имат предложение, което не е прието от синоптиците. След срещата в МОН председателят на БАН Юлиян Ревалски беше лаконичен.

“Министърът ще бъде гарант, другите неща са - взаимно декларираме, че си изпълняваме задълженията, за да може да деблокира институтът“, каза Ревалски. 

Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование", обясни:

"От днес въздъхвам и поемам дъх за нови преговори, тъй като бюджетът на БАН, бюджетът на висшите училища, въобще бюджетната процедура малко закъсня и сега вече по-спокойно можем да водим тези преговори, разчитайки, че НИМХ ще бъде в бюджет 2019-а на отделен ред, в основния си принципал - МОН“.

На излизане председателят на БАН Юлиан Ревалски заяви:

"Някои редакционни бележки бяха направени както от наша страна, така и от страна на НИМХ, бяха добавени някои нови неща, които са свързани с бъдещото преструктуриране, по-скоро бъдещо създаване на структура. Обединихме се около един текст,  в който ние се ангажираме заедно да разгледаме техни кандидатури, които ще постъпят сега в БАН и да предложим една от тях за длъжността директор. Това е ангажиментът“. 

 

 

Дарик

Светлината в тунела

между НИМХ и БАН, институтът ще има временен шеф

Протест на НИМХ няма да има. Временно изпълняващ длъжността „директор“ на Института ще бъде проф. Пламен Нинов. Неговата кандидатура е била одобрена единодушно от УС на БАН и той ще бъде назначен от утре. Това съобщи за Дарик председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.
 
Тази сутрин беше подписано споразумение между НИМХ и БАН, което беше необходимо условие за метеорологичния институт да предложи официално кандидатури за изпълняващ длъжността директор.

Прогнози за времето ще има: НИМХ и БАН подписаха споразумение
 
Едната от тях беше на отстранения от поста досегашен директор проф. Христомир Брънзов, а другата – на проф. Пламен Нинов, зам.-директор на института.


 
По-късно днес двете предложения са разгледани на УС на БАН, съобщи нейният председател, акад. Юлиан Ревалски: Единодушно бе препоръчано да назнача проф. Пламен Нинов за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Аз ще подпиша съответната заповед и той ще встъпи в длъжност от утре, 19 септември, за да може да си изпълнява задълженията и да може институтът да се върне към нормална работа“, каза Ревалски.


През юни синоптиците от НИМХ излязоха на протест

Ако подписаното споразумение се спазва, протести няма да има, заяви по-рано днес отстраненият от поста досегашен директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов:
„Протести при това положение няма да има, ако това споразумение се спази. Аз очаквам да се спази, тъй като гаранти за него са синдикатът КНСБ и министърът на образованието и науката“.

 

НИМХ трябва да търси самостоятелен път, настоява директорът на института
 
На 25 септември е свикано Общо събрание на БАН, на което ще бъде избрана работна група, която да определи правилата и процедурата за излизане на НИМХ от структурата на Академията, а до края на октомври просветното ведомство трябва да разработи и внесе в Министерския съвет проект на постановление за създаване на Изследователски институт към МОН.

 

БНР, хоризонт:

Протестиращите oт Националния институт по метеорология и хидрология и Министерството на образованието предлагат БАН да се споразумее функциите на Института да преминат към изследователски институт, създаден от Министерския съвет. Предлагат също учените, които желаят да продължат да развиват научна дейност, да бъдат преназначени в Академията. 

Лиляна Вълчева, която е председател на синдикат "Висше образование", каза, че ако споразумението не бъде подписано, ще има протести:

“Както сме окупирали НИМХ, така ще окупираме и централната сграда на БАН и няма да ги допуснем, за да видят колко е приятно, не че за тях това ще е много важно и решаващо, но ние ще го направим, ще потърсим международна подкрепа. Няма да направим крачка назад, уверявам ви, много силно сме нахъсани“.

Протестната публикация на сайта на Института съобщава, че остават 4 дни до пълно спиране на работа и започване на разпад на структурите.

Агенция Фокус 

Доц. д-р Лиляна Вълчева, КНСБ: Ябълката на раздора между НИМХ и БАН са имотите на БАН, не науката

София. Ябълката на раздора между НИМХ и БАН са имотите на БАН, не науката. Това каза председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ доц. д-р инж. Лиляна Вълчева по време на пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ръководните органи на БАН са хвърлили в тази игра много държавни институции. Ние влязохме в този спор, помолени от тях – да окажем помощ. На първо място тази седмица БАН казват, че научните институти не са автономни, после казват, че са. Друга лъжа – първо ни казват „помогнете“, после ни казват „кои сте вие да ни помагате със споразумението“. Звънна ми председателят на БАН и казва: „Напишете го – вие имате повече опит“. Договаряме се да го поднесат на управителен съвет и въпреки това не пожелаха да го подпишат. Следваща лъжа – казват „дайте предложение за В.И.Д. директор на НИМХ“, после изведнъж имат техен кандидат“, заяви още тя. „Договорихме се за споразумение, което е съгласувано вече със НИМХ, МОН и БАН и те пак го отхвърлиха. Много е некоректно да информираш хората по твой начин. Трябва да се реши въпросът с имотите. Това е ябълката на раздора – не науката, а имотите на БАН. Сега биваме нападнати и заради това“, допълни още тя. „Ситуацията, която се случва в НИМХ не е под отговорността на НИМХ, а е под отговорност на БАН. Казусът има не само обществен, но и икономически, социален и международен характер“, каза още Вълчева.

Цветелин ДИМИТРОВ

 

Даяна ДЮЛГЕРОВА 

София. До споразумение с БАН не се стигна, решението ще се вземе в понеделник. Това каза за Агенция "Фокус" бившият директор на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов след срещата между БАН, НИМХ, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука” – КНСБ и МОН в сградата на Министерството на образованието. По думите му по време на тази среща са изготвили протокол. „Колегите от БАН нямаха мандат да водят преговори, уточнявахме разни текстове. Накрая се разбрахме, че в понеделник ще продължим, след като председател на БАН получи мандат от Управителния съвет“, посочи още Брънзов. Той обясни, че НИМХ също трябва да направи Общо събрание на учените за коригираните предложения по споразумението. „Надяваме се в понеделник, най-накрая да има някакъв резултат и да бъде подписано споразумението“, заяви той. Според него тази спогодба ще разреши два основни проблема: „Първият е за отделянето на НИМХ от БАН, а вторият е решаването на кризата в Института с липсата на директор“, каза още той.

 

София. Два часа продължава срещата между БАН, НИМХ, Националният браншов синдикат „Висше образование и наука” – КНСБ и МОН в сградата на Министерството на образованието, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Очаква се след нея да бъде подписвано споразумение между Българската академия на науките (БАН), Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Националният браншов синдикат „Висше образование и наука” - КНСБ и Министерството на образованието и науката, представлявано от министър Красимир Вълчев. Споразумението е опит да се обединят усилия за постигане на консенсус при намиране на обществено приемливо и целесъобразно решение на проблемите относно НИМХ и за запазване на неговата национално значима дейност. В него се предвижда: БАН да изрази съгласие функциите на НИМХ да преминат към Национален институт по метеорология и хидрология, като изследователски институт, създаден от МС по Закона за администрацията; БАН да приеме учените, които желаят да продължат да развиват научна дейност да бъдат преназначени в Академията; до приключване на бюджетната година НИМХ да разполага и да се разпорежда със средствата от субсидията от държавния бюджет, както и със средствата от собствени приходи; до 18 септември БАН да приеме една от двете кандидатури предложени за директор на НИМХ – проф. Христомир Бръзнов и проф. Пламен Нинов на Общото събрание, което се състоя вчера. 
По неофициална информация причината за проточването на срещата е несъгласието на БАН да подпише споразумението. 

Даяна ДЮЛГЕРОВА 

 

София. БАН ни даде ултиматум да изберем който и да е кандидат за в.и.д. директор на НИМХ без проф. Христомир Брънзов. Това заяви Антон Петров от НИМХ по време на пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера на събранието в НИМХ всички единодушно приехме споразумението. Приемайки го, направихме и другата стъпка по т.11 от това споразумение, а именно да изберем двама кандидати за в.и.д. директор на НИМХ. Това, което видях на сайта на БАН като предложение показва, че на нас искат да ни наложат отвън някакви правила и да ни кажат вместо нас, кой човек може да управлява по-добре. Ние от НИМХ сме зад проф. Христомир Брънзов и настоявахме той да поеме длъжността в.и.д. директор, при което БАН ни даде ултиматом да изберем който и да е кандидат без проф. Христомир Брънзов“, допълни той. По думите му, ако не се постигне консенсус и от БАН откажат да подпишат това споразумение, отговорността за катастрофата, която би последвала и която ще разруши служба със 128 години история ще лежи на плещите на ръководството на БАН.

 

 

София. Колегите не приемат в.и.д. изпълнителен директор на НИМХ да е назначен от БАН. Това каза председателят на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В процес на финална подготовка е споразумение, предложено от нашия синдикат, което е съгласувано с колегите от НИМХ и МОН, за да се реши цялата материя около споровете за излизането на НИМХ от БАН. В 15.30 има насрочена среща в МОН и очакваме най-накрая последната дума на БАН, които трябва да формулират своята позиция, предвид радикалните нагласи за крайни действия на колегите от НИМХ“, допълни той. „В досегашните разговори БАН е изразил съгласие функциите на НИМХ да преминат като изследователски институт, както и да намери механизъм учените, които искат да се занимават с научна дейност да останат в БАН. На трето място – до приключване на бюджетната година НИМХ да разполага и да се разпорежда със средствата от държавния бюджет и тези от собствените приходи. Също така да се реши въпросът с ръководството на НИМХ. 2 кандидатури получи общото събрание вчера – проф. Христомир Брънзов и проф. Пламен Нинов – това са нашите предложения. Колегите не приемат определение за в.и.д. изпълнителен директор на НИМХ назначен от БАН. Би трябвало едно от предложенията да реши спорът“, заяви още той.

 

София. Днес от 15.30 часа при министърът на образованието и науката предстои подписване на споразумение между Българската академия на науките, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Националният браншов синдикат „Висше образование и наука” - КНСБ, Министерството на образованието и науката, представлявано от министър Красимир Вълчев. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
Водени от желанието да обединят усилията си за постигане на консенсус при намиране на обществено приемливо и целесъобразно решение на проблемите относно НИМХ и за запазване на неговата национално значима дейност!

 

 

 

Днес от 15.30 часа при министърът на образованието и науката предстои подписване на споразумение между Българската академия на науките, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Националният браншов синдикат „Висше образование и наука” – КНСБ, Министерството на образованието и науката, представлявано от министър Красимир Вълчев. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Водени от желанието да обединят усилията си за постигане на консенсус при намиране на обществено приемливо и целесъобразно решение на проблемите относно НИМХ и за запазване на неговата национално значима дейност.

Без споразумение между БАН и НИМХ след 5-часова среща

План за уреждане на казусът около Националния институт по метеорология и хидрология ще бъде разгледан от управителния съвет на БАН на заседание в понеделник, предаде БНР.

Споразумението, изготвено от синдикати и експерти от Министерството на образованието, предвижда преминаването на оперативната метеорологична дейност на института към ново звено, създадено от Министерски съвет.

Учените, които искат да продължат да развиват научна дейност, ще могат да бъдат преназначени в академията. Планът гарантира и безпроблемната работа на метеоролозите, докато са част от БАН.

Планът е одобрен от МОН и работещите в института, но след над 5-часова среща в образователното министерство днес не беше подписан и от страна на академията. Сред причините са и спорове за имотите на института. Преговарящите от страна на БАН са поискали да получат мандат от управителния съвет.

В понеделник управата на академията трябва да вземе решение както за него, така и за назначаването на временен директор на НИМХ. Във вторник изтича крайният срок, който метеоролозите дадоха, за уреждане на извеждането им от БАН, което поискаха заради несправедливото, според тях, финансиране на работата им. В противен случай те ще преминат към стачни действия.

 

Ако не се постигне консенсус, ще стигнем до катастрофа, предупреждават метеоролозите 

КНСБ: Имоти, а не наука, стоят зад раздорите между БАН и НИМХ 

 

От ръководството на Академията ултимативно не искат проф. Христомир Брънзов за временно изпълняващ длъжността директор

 

Ябълката на раздора между НИМХ и БАН са имотите на БАН, а не науката, каза доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председателят на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука“ – КНСБ. "Трябва да се реши въпросът с имотите. Сега биваме нападнати и заради това“, допълни тя, цитирана от Канал 3. 

"Ръководните органи на БАН са хвърлили в тази игра много държавни институции. Ние влязохме в този спор, помолени от тях – за да им окажем помощ", поясни доц. Вълчева. 

"На първо място тази седмица БАН казват, че научните институти не са автономни, после казват, че са. Друга лъжа – първо ни казват „помогнете“, после ни казват "кои сте вие да ни помагате със споразумението“. Звънна ми председателят на БАН и казва: "Напишете го – вие имате повече опит“. Договаряме се да го поднесат на управителен съвет и въпреки това не пожелаха да го подпишат. 

Следваща лъжа – казват "дайте предложение за временно изпълняващ длъжността. директор на НИМХ“, после изведнъж имат техен кандидат“, заяви още тя. "Договорихме се за споразумение, което е съгласувано вече със НИМХ, МОН и БАН и те пак го отхвърлиха. 

Много е некоректно да информираш хората по твой начин. , допълни още тя. „Ситуацията, която се случва в НИМХ не е под отговорността на НИМХ, а е под отговорност на БАН. Казусът има не само обществен, но и икономически, социален и международен характер“, каза още Вълчева. 

Борба се води и кой да бъде временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ след като бе отстранен проф. Христомир Брънзов. "БАН ни даде ултиматум да изберем който и да е кандидат за в.и.д. директор на НИМХ, само не и проф. Христомир Брънзов", разкри Антон Петров от НИМХ на пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ. 

"Вчера на събранието в НИМХ всички единодушно приехме споразумението. Приемайки го, направихме и другата стъпка по т.11 от това споразумение, а именно да изберем двама кандидати за в.и.д. директор на НИМХ. 

Това, което видях на сайта на БАН като предложение, показва, че на нас искат да ни наложат отвън някакви правила и да ни кажат вместо нас кой човек може да управлява по-добре. Ние от НИМХ сме зад проф. Христомир Брънзов и настоявахме той да поеме длъжността в.и.д. директор, при което БАН ни даде ултиматом да изберем който и да е кандидат без проф. Христомир Брънзов“, допълни той. 

По думите му, ако не се постигне консенсус и от БАН откажат да подпишат това споразумение, отговорността за катастрофата, която би последвала и която ще разруши служба със 128 години история ще лежи на плещите на ръководството на БАН.

 

 

 

Медиите

News.bg

КНСБ подготвя синдикалната дейност на НИМХ. Това стана ясно от думите на президента на синдиката Пламен Димитров.

Очаква се последната дума на БАН, както обяви той. Синдикатът иска да се назначи директор на НИМХ. Необходимо е в спешен порядък да бъде подписано споразумение между БАН, НИМХ и МОН. Ако не се постигне такова споразумение, колективът на метеоролозите е готов на крайни действия, за да бъдат защитени интересите на над 1200 работещи в Института.

Предлага се БАН да се съгласи функциите на НИМХ да преминат към института като изследователски такъв, създаден от Министерски съвет по Закона за администрацията. Иска се академията да запази тези служители, които развиват научна дейност. Метеоролозите искат до приключване на бюджетната година НИМХ да разполага и да се разпорежда със средствата от субсидията от държавния бюджет, както и със средства от собствени приходи.

Ябълката на раздора са имотите на БАН, обясни и Лиляна Велчева. Не науката, а имотите на БАН, болно ми е, сподели тя. Според нея за това, че се стига до ситуация на срив на националната сигурност, е виновна БАН.

Иначе метеоролозите застават категорично зад Христомир Брънзов, като се оплакаха, че им се налагат решения. Цялата отговорност за предстоящата катастрофа, която би последвала при непостигане на съгласие, ще е изцяло на ръководството на БАН, категорични са работищите в НИМХ.

Иначе академията има срок от метеоролозите до 18 септември да приеме една от кандидатурите за директор на НИМХ на професор Брънзов и на другия номиниран.

Метеоролозите са готови да окупират централната сграда на БАН, ако няма споразумение, стана ясно от думите на Лиляна Велчева. Очакват подкрепа от страната и чужбина

 

Дарик

След 5 часа разговори, споразумение между БАН, НИМХ и МОН така и не беше подписано. Причината – липсата на мандат за подписване на документа от председателя на Академията акад. Юлиан Ревалски. В понеделник ще има заседание на Управителния съвет (УС) на БАН, който евентуално да оправомощи председателя да подпише споразумението. Това каза след разговорите, които се проведоха в МОН, отстраненият от поста директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Той изрази надежда, че до вторник, ще има подписано споразумение.

УС на БАН с предложение кой да застане временно начело на НИМХ
 
Ето какво още каза проф. Христомир Брънзов: "Ние дойдохме на тези преговори с мандат от нашето Общо събрание (ОС) на учените да подпишем споразумението. Понеже представителите на БАН нямаха мандат за подписване на споразумението, го преработвахме, написахме протокол и в понеделник наново ще мине през УС на БАН, през нашето Общо събрание и се надяваме до вторник да има подписано споразумение, което да отпуши поне на първия етап нашите проблеми с липса на директор, с дейността ни, която вече като има директор би трябвало да се възстанови".

НИМХ: Остават ни броени дни до пълно спиране на работата, възможностите ни са изчерпани

Основните точки в преработеното споразумение са много, посочи Брънзов: "Първата група точки касаят отделянето на НИМХ от БАН, които са от компетентност на ОС на БАН и поради това бяха преработени. Втората група точки касаят излизането от кризата, в която в момента е НИМХ. Още вчера нашето Общо събрание направи компромис, за да можем все пак да си изпълзяваме задълженията, ние сме отговорни хора, и освен моята кандидатура, която неизменно досега издигаха, издигнаха още една - на проф. Пламен Минов, който беше мой заместник. Доколкото разбирам, в БАН само мен не ме искат, иначе са съгласни на всяка друга кандидатура".

 

Дир.бг

До споразумение с БАН не се стигна днес. Решението ще се вземе в понеделник. Това каза бившият директор на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов пред Фокус след срещата между БАН, НИМХ, Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" - КНСБ и МОН в сградата на Министерството на образованието. По думите му по време на тази среща са изготвили протокол.

"Колегите от БАН нямаха мандат да водят преговори, уточнявахме разни текстове. Накрая се разбрахме, че в понеделник ще продължим, след като председател на БАН получи мандат от Управителния съвет", посочи още Брънзов.

Той обясни, че НИМХ също трябва да направи Общо събрание на учените за коригираните предложения по споразумението.

"Надяваме се в понеделник, най-накрая да има някакъв резултат и да бъде подписано споразумението", заяви той.

Според него тази спогодба ще разреши два основни проблема. "Първият е за отделянето на НИМХ от БАН, а вторият е решаването на кризата в Института с липсата на директор", каза още той.

 

БАН 

Становище на Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК)

петък, 14 септември 2018|Категории: Общоакадемични новини|Етикети: САЧК

В Българската академия на науките се разви конфликт, страни в който станаха ръководните органи на БАН и един институт на Академията – Националният институт по метеорология и хидрология. Този конфликт излезе в публичното пространство и влияе неблагоприятно върху името и авторитета на БАН. Поради това САЧК не може да остане мълчалив наблюдател. Смятаме, че е допуснато закъснение в търсене на правилното решение, чрез взаимни срещи и компромиси. Членовете на САЧК остават загрижени за бъдещето на метеорологията и хидрологията.

Конфликтът достигна до Министъра на образованието и науката, до МС и до Министър-председателя. Не е приемливо на тези държавни структури да се налага решение под натиск и заплаха от страна на НИМХ, тъй като такива действия са контрапродуктивни.

САЧК изразява категорична позиция в подкрепа на усилията на Ръководството, на Управителния съвет и на Общото събрание на БАН за търсенето на балансирано решение в разумен срок.

САЧК препоръчва в законовия срок да се търси двустранно приемливо управленско решение за съдбата на института и взаимоотношенията с него чрез избор на негово временно ръководство и работна комисия, която да работи във взаимодействие с представителите на Министерския съвет.

 

БАН,Пресконференцията:

Линк към записа от днешната пресконференция на БАН 

https://drive.google.com/open?id=0B7wPWI8I5m9lLXpqbjRBbURpaGs

 

Коментари по изнесената информация от медиите:

 

АТМОСФЕРАТА В БАН УБИВА

В БАН работят 1350 професори и доценти. Не повече от 200 от тях отговарят на международните стандарти за тези длъжности (звания). Учените в БАН не се чувстват комфортно – включително и тези с добри наукометрични показатели. Не само заради ниското заплащане… Това особено се чувства при тези в по-напреднала и пенсионна възраст. Почти всички страдат, повече или по-малко, от депресия. Трябва непрекъснато да са нащрек участвайки в интриги, връзки и злепоставяния, в атмосфера на корумпирана рeer review-система. Липсва необходимата материална база, отсъства необходимата научна атмосфера. В тази обстановка, особено към края на кариерата, е характерно завладяване от чувство на празнота, на пропиляно време, на пропилян живот. Защото в БАН, дори и да имаш основа и талант, не можеш да се изградиш като истински пълноценен и оценен учен.  

__._,_.___


Posted by: peter georgiev < This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. >

......

 

 

Споразумение между БАН и НИМХ вероятно ще има. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски е получил мандат от УС да го подпише. Именно липсата на такъв мандат беше причината да не стане още в петък. Очаква се споразумението да бъде подписано утре, а това ще отвори пътя за назначаване на временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ и излизане от кризата, в която е той след отстраняването на неговия директор проф. Христомир Брънзов.

След 5-часови разговори: Споразумение между БАН, НИМХ и МОН не е подписано
 
След дискусия в УС на БАН, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски е бил оправомощен да подпише споразумението, заяви той.
                                   
„Управителният съвет ми даде мандат да подпиша споразумение, с което да поема определени ангажименти. Аз очаквам да го подпишем възможно най-бързо, най-късно утре“, каза Ревалски.УС на БАН с предложение кой да застане временно начело на НИМХ
 
Споразумението е било обсъдено и на ОС на учените в НИМХ, обясни проф. Христомир Брънзов, който беше отстранен от поста директор.
 
„Разгледахме измененото споразумение, за което имаше мандат нашият председател да го подпише в петък. Приехме измененията и дадохме мандат на председателя на общото ни събрание – доц. Балабанова да подпише това споразумение“, обясни Брънзов.Красимир Вълчев: Отстраняването на директора на НИМХ е неуместно решение
 
След подписване на споразумението от НИМХ официално ще издигнат кандидатури за временно изпълняващ длъжността директор. Засега се предлагат две имена – самият отстранен директор проф. Христомир Брънзов, и проф. Пламен Нинов, който досега е бил зам.-директор и е с по-големи шансове да бъде избран, коментира акад. Ревалски.
 
Колегата Нинов е добре познат на управителния съвет,защото е член на управителния съвет. Отношението е напълно положително да заеме тази длъжност“, посочи Ревалски.
 
Ако утре бъде подписано споразумението и съответно назначен временно изпълняващ длъжността, това ще нормализира ситуацията в Института, ще има кой да подписва документите и ще се отвори пътят за излизането му от БАН. От тук нататък работна група ще трябва да изготви правилата, по които да стане това.
 
„От една страна, вероятно ще има група, излъчена от общото събрание. От друга страна, ще има група, излъчена от министерството, което ни приема, по всяка вероятност това е Министерството на образованието и науката“, обясни Брънзов.

 

УС на БАН с предложение кой да застане временно начело на НИМХ
 
Споразумението е било обсъдено и на ОС на учените в НИМХ, обясни проф. Христомир Брънзов, който беше отстранен от поста директор.
„Разгледахме измененото споразумение, за което имаше мандат нашият председател да го подпише в петък. Приехме измененията и дадохме мандат на председателя на общото ни събрание – доц. Балабанова да подпише това споразумение“, обясни Брънзов.

 

Красимир Вълчев: Отстраняването на директора на НИМХ е неуместно решение

След подписване на споразумението от НИМХ официално ще издигнат кандидатури за временно изпълняващ длъжността директор. Засега се предлагат две имена – самият отстранен директор проф. Христомир Брънзов, и проф. Пламен Нинов, който досега е бил зам.-директор и е с по-големи шансове да бъде избран, коментира акад. Ревалски.

Колегата Нинов е добре познат на управителния съвет,защото е член на управителния съвет. Отношението е напълно положително да заеме тази длъжност“, посочи Ревалски. Ако утре бъде подписано споразумението и съответно назначен временно изпълняващ длъжността, това ще нормализира ситуацията в Института, ще има кой да подписва документите и ще се отвори пътят за излизането му от БАН. От тук нататък работна група ще трябва да изготви правилата, по които да стане това.
„От една страна, вероятно ще има група, излъчена от общото събрание. От друга страна, ще има група, излъчена от министерството, което ни приема, по всяка вероятност това е Министерството на образованието и науката“, обясни Брънзов

Share