Main menu

Позиция на изпълнителната власт по казуса НИМХ

Позиция на министър Вълчев:

Министерството на образованието е готово да предприеме действия за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология от БАН. Това каза за "Хоризонт" министърът на образованието Красимир Вълчев. Той добави, че е разговарял с ръководствата на института и БАН и се надява в кратък период да намерят решение.

Министър Вълчев изрази съжаление, че от последната среща преди месец и половина отношенията не са се подобрили, а са се влошили. Договореността тогава е била да се помогне в краткосрочен план дейността на института - както от министерството, така и от БАН. Нещо, което не е изпълнено от страна на БАН. В дългосрочен план е трябвало да се отдели бюджетната субсидия за Националния институт по хидрология и метеорология. Самият институт не е типична научна организация, като основната част от работата е хидрометеорологичното обслужване и това трябва да бъде отчетено от страна на БАН, поясни министър Вълчев и заяви:

"Ние сме готови да участваме в този диалог, да го опосредстваме. Ако не бъде намерено такова, решение ще предприемем действия за изваждането на института от стуктурата на БАН. Това предполага законодателна промяна.  

Ние предоставяме допълнителни средства над това, което предоставя Академията. Недоволството на НИМХ дойде от разпределението на допълнително дадените в началото на годината 15 милиона лева за увеличение на субсидията на БАН. Доколкото разбирам от тяхното отворено писмо от вчера, недоволството им е въобще към перспективите за съществуването в рамките на Академията заради неразбирането от страна на ръководните органи на БАН, най-вече от общото събрание".

Премиерът Бойко Борисов също обяви, че ще се срещне със синоптиците от Българската академия на науките. 

Председателят на БАН академик Юлиян Ревалски е изненадан от идеята за преместване на института.

"Това е едно ново развитие, което лично за мен е малко изненадващо, защото доскоро ние през цялото време търсихме решение на проблемите в рамките на БАН. Аз винаги съм смятал,  колегите от НИМХ го знаят много добре, защото много срещи съм имал с тях и съм заявявал винаги, че според мен, мястото на НИМХ е в структурата на БАН. Мисля, че по-добро място от това те трудно ще намерят. Въпросът е ние да намерим решение на финансирането на тяхната оперативна дейност, която, пак повтарям, е изключително важна, за да не страда и тя за сметка на научната, както и обратното".

 

Срещата в МС при премиера:

Премиерът Бойко Борисов нареди да се намери решение на проблема с Националния институт по метеорология и хидрология до 22 август.

На срещата са присъствали и премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, както и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В дадения от премиера срок МОН и БАН трябва да намерят решение, с което да удовлетворят исканията на института, като му дадат по-голяма самостоятелност и обезпечат финансовата му независимост. Ако няма решение до следващата сряда то такова ще бъде посочено от премиера.

"Готови сме да подкрепим всякакво решение, както и съм готов да участвам в разговорите, но това е въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на БАН", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Министър Вълчев каза, чe днешната среща в МС е заради "категоричното искане от НИМХ-БАН да излезе извън структурата на БАН, което ръководството на БАН на този етап не подкрепя по принцип".

Причините са заради финансови и натрупани лични отношения.

Синоптиците предупреждават от месеци наред, че заради преструктуриране в БАН и разпределянето на бюджета страната може да остане без прогноза за времето.

НИМХ настоява да се отдели от БАН и да се превърне в самостоятелна институция, а ръководството на БАН е против.


До спешната среща се стигна, след като метеоролозите обявиха, че ще прекратят работата си, ако окончателно не напуснат БАН и не преминат под шапката на МОН като самостоятелна научна организация със свой бюджет. Тяхното недоволство е заради това, че смятат, че парите на Академията се разпределят неравномерно между институтите.

Министър Красимир Вълчев коментира, че министерството ще подкрепи всяко решение, независимо какво е то. Той посочи, че вариантите, които ще се търсят от двете страни, ще бъдат в посока да се даде по-голяма самостоятелност на НИМХ. „Ако решение не бъде намерено, тогава ще търсим вариант как да подпомогнем дейността на Института, така че да не спре дейността му“, коментира Вълчев. Той обясни, че по време на срещата е взето решение вътрешният одит на НИМХ да бъде извършен от одитното звено на МОН, за да няма усещане, че действията на БАН имат наказателно отношение.

Председателят на БАН  акад. Юлиан Ревалски заяви, че за Академията е неприемливо механичното изваждане на един институт с цялата материална база и всички сгради. Той обясни, че в момента държавната субсидия се разходва приоритетно за научна дейност и чак след това за оперативна и заради това НИМХ като институт априори е в непривилегировано отношение. Акад. Ревалски коментира, че проблемът може да се реши, като бюджетът на НИМХ се раздели от този на Академията. Той обясни, че ако НИМХ излезе от БАН, това може да доведе до искането за същото и от други институти. 

От своя страна, директорът на НИМХ  проф. Христомир Брънзов посочи, че не вижда проблем БАН да се раздели с Института. „Това, че можем да повлечем крак на други институти не виждам защо трябва да е нещо лошо. В крайна сметка не сме крепостни селяни в някаква страна, която вече я няма отдавна, така че нашата воля би трябвало да се приеме“, коментира той. Проф. Брънзов посочи, че метеоролозите са малко разочаровани от проведените разговори, тъй като са очаквали по-категоричен отговор от страна на правителството.


На 30 август 2018 г., след поредната среща в МС и МОН, председателите на БАН и на ОС при БАН поемат ангажимент да внесат предложението за разделянето на двете институции за решение в ОС, но междувременно в същия ден, след обяд, Управителният съвет на БАН взима решение, което е против договореното и освобождава от длъжността директора на НИМХ. В знак на солидарност, цялото ръководство на НИМХ подава оставка и кризата се задълбочава. Колегите са притеснени - няма кой да подписва командировки, отпуски, заплати и всичко останало по дейността. Под заплаха е националната сигурност и поетите ангажименти към международните метеорологични служби.

 

Колегите отправят поредните си писма, този път не само до МС, МОН, БАН, а и до ВОН и КНСБ. 

Share