Main menu

Уважаеми колеги,

от м. Април нашите колеги от НИМХ-БАН водят преговори за увеличаване на работните си заплати, но ръководството на Академията поставя рамки и принуждава синдикатите да утвърждават техните решения!  Така беше подписано Споразумение, а не както ВОН-КНСБ искаше - Браншови колективен трудов договор /изискване на КТ/. Но нали си знаем, ръководството на БАН е над законите на държавата и е недосегаемо! А новият председател е твърде нерешителен, за да се наложи над хората, които бранят статуквото.

През М. Август кризата в НИМХ се задълбочи. 

Институтът по метеорология на БАН е пред отделяне. След проведените разговори при Премиера и министъра на образованието и науката позициите на двете страни остават непроменени.

БАН предлага целият бюджет на НИМХ-БАН, включително заплатите на учените и служителите на НИМХ–БАН, да бъде приеман от МС на отделен ред в бюджета на БАН. При изчисляване на средствата за заплати в Института като база да се взимат единните основни заплати в БАН по категории. 

http://www.bas.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%81%d1%8a%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%80/

Ръководството в централно управление на БАН, която е регистрирана като НПО с Устав, налага правила на юридически самостоятелни научни институти, в случая НИМХ, да договаря заплати, които да се разпределят в рамките на единните заплати в целия БАН. Т.е., БАН иска справедливо равномерно РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СИРОМАШИЯТА в цялата Академия и не мохе да позволи в един институт едни категории да получават повече от съответните категории в друг институт. 

БАН счита че „механичното изваждане на Института ще бъде вредно както за БАН и науката в България, така и за качеството на изпълняваната оперативна и експертна дейност от НИМХ-БАН”, но за тези твърдения няма конкретни аргументи.

НИМХ категорично отхвърля предложеното решение от страна на БАН и счита, че „такова решение запазва сегашното статукво, а именно ръководството на БАН да определя, какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си, и, вместо да реши проблемите в НИМХ, допълнително ще ги задълбочи”.

http://www.meteo.bg/

НИМХ счита че позицията на БАН е „в разрез с демократизма в науката”.

 БАН в защитна позиция:

http://www.bas.bg/%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d1%8a%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba/ 

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“  в директорът на НИМХ - професор Христо Брънзов, сподели:

„Спорът между НИМХ и БАН е много по-дълбок. Той е за тежестта на различните видове научни изследвания и дали трябва предимно в България – една бедна страна – да се развиват фундаментални изследвания, резултатът от които е след десетилетия, и както се вижда, дори и да минат десетилетия, този резултат го няма, или трябва да се наблегне върху научно-приложните изследвани, които имат пряко въздействие върху обществото и върху икономиката на страната”.

БАН, обаче, трябва да отделя от бюджетната си субсидия средствата за обслужващи дейности, каквито НИМХ и още няколко института изпълняват и да разпределя между институтите само останалата част. Това трябва да става вътре в БАН, а не както им се иска – държавата да дава отделна субсидия…

Последваха и други публикации: 

"Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да бъде изваден от структурата на Българската академия на науките (БАН) " 

https://www.mediapool..bg/meteorologichniyat-institut-poiska-razvod-s-ban-news282435.html

Share