Main menu

Доцент Вълчева участва на връчването на наградите
"Студент на годината" на СУ "Св. Климент Охридски"

Доц. д-р инж. Лиляна Вълчева: Участвах с удоволствие в празника на Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по повод тяхната 19 годишнина, а на тържествена церемония,  когато представиха отличените в конкурса „Студент на годината“, изпитах гордостта, която всеки преподавател от ВУ споделя с най-добрите си студенти и дано държавата и бизнесът забелязват успехите им, така както аз и колегите ми от ВОН-КНСБ!

Конкурсът „Студент на годината“ се организира от Студентския съвет за първи път. Това събитие е патент на НПСС, но скоро сигурно ще се реализира и в други висши училища.

01

Конкурсното жури, с председател проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет и членове проф. Иван Илчев – ректор на СУ (2007-2015), Вяра Анкова – генерален директор на БНТ, д-р Веселин Милев – председател на Комисията по здравеопазване и социални дейности в Столичния общински съвет, проф. Даниел Вълчев – министър на образованието и науката (2005-2009), Милена Дамянова – председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание, Елена Маринова – президент на „Мусала Софт“, Асен Марков – зам.-министър на младежта и спорта и Яна Вангелова – председател на НПСС, са обработили материалите, представени от 81 кандидати, разделени в следните професионални направления: педагогически науки, хуманитарни науки, социални науки, стопански науки, правни науки, природни науки, математика и информатика, здравеопазване, спорт и доброволческа дейност.

От десетте победители в отделните категории журито избра най-добрите трима студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Първа награда - Победител в категория „Математика и информатика“:

Владислав Харалампиев, студент в първи курс в магистратура „Изкуствен интелект“ във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Успехът му от учебната 2014/2015 година е 6.00. Завършил е бакалавърска степен по компютърни науки във Факултета по математика и информатика на Университета с пълно отличие.

Втора награда - Победител в категория „Природни науки“:

Диана Чолакова, студентка в четвърти курс в бакалавърска специалност „Инженерна химия и съвременни материали“ във Факултета по химия и фармация на СУ. Участва в кръжочна работа в катедрата по инженерна химия и фармацевтично инженерство във Факултета и оттогава работи в научно-изследователски проект, който се провежда съвместно с група по активни материали в Университета в Кеймбридж. Първите резултати от изследването са публикувани в статия в списание „Нейчър“ през декември 2015 г., с пет цитата. Още една статия е приета за публикация в списание “Advances in Colloid and Interface Science“, друга е изпратена за публикуване в списание „Langmuir”.

Трета награда - Победител в категория „Правни науки“:

Анна-Мария Атанасова, студентка в трети курс на специалност „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет. През април 2016 г. печели титлата „Най-добър оратор“ и печели голямата награда – стаж в Съда на ЕС в Люксембург, в международното състезание по право на Европейския съюз Europa Moot Court Competition. Отборът на Юридическия факултет завоюва трето място в състезанието, в което участват представители на осем европейски университета.

Победители в отделните категории:

„Здравеопазване“: Иванета Недкова, студентка в трети курс на специалността „Медицина“ в СУ, която е член на Асоциацията на студентите по медицина в България като организира международния студентски обмен. В рамките на студентската мобилност през 2015 г. заминава на обмен в Русия, където работи по научен проект по имунология и генетика.

"Стопански науки": Лиляна Георгиева, студентка в трети курс в специалност „Икономика“ в Стопанския факултет на СУ, с успех за учебната 2014/2015 учебна година - 6.00. Участвала е в обучения на Националния център „Европейски младежки програми и инициативи" – „Албена – Why not? (2012) и “Демократично гражданство“ (2013). През 2014 г. излиза публикацията й „Изборна утопия“ в сборника с материали от Третата национална конференция по изборни системи в София. През 2015 г. участва с текст на тема „Проблемът на демократичните традиции в България“ в сборника с материали от Четвъртата национална конференция по изборни системи в София.

"Хуманитарни науки": Валентин Спасов, студент в трети курс в специалност „Философия“ във Философския факултет на СУ. Успехът му за изминалата 2014/2015 учебна година е 6,00. Интересува се от различни видове изкуства, изследва българския театър, живопис и литература. През 2016 г. Валентин печели Голямата награда за дебютиращ млад автор на литературния конкурс „Боян Пенев“.

"Доброволческа дейност": Томислав Тошков и Емил Енев, студенти във втори курс в специалност „Право“ в Юридическия факултет на СУ. Създатели на благотворителната платформа “Revolution of love” през 2013 г. - социална младежка платформа, която подпомага ученици с талант и креативност и осигурява свободен достъп до образователната и културната сфера на всяко дете. В основата й стои организирането на редица благотворителни концерти, изложби, литературни четения и други културни събития, чрез които едновременно да се популяризира творчеството на млади автори, както и да се съберат средства за деца в нужда, на които да се помогне да развият своите заложби и да ги покажат на голямата сцена. Активно работят с неправителствения сектор за доброволческа дейност в сферата на образованието.

"Социални науки": Анита Николова, студентка втори курс в магистърска програма „Журналистика и медии“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ. Завършила е още специалност „Българска филология“ и магистърска програма „Преводач-редактор“ в Софийския университет.

"Спорт": Златина Димитрова, студентка в трети курс в специалност „Право“ на Юридическия факултет на Софийския университет. Успехът й за учебната 2014/2015 година е 5.78. Златина е състезателка по синхронно плуване към спортен клуб „Левски-Спарта 2000“ от 13 години. Участвала е в множество републикански първенства и международни турнири, от които има голям брой отличия и републикански титли. През годините има спечелени 51 отличия, от които 32 от турнири и републикански първенства по синхронно плуване (13 златни, 10 сребърни и 9 бронзови) и 19 медала от студентски първенства по плуване (5 златни, 10 сребърни и 4 бронзови).

"Педагогически науки": Дан Ангелов, студент в четвърти курс в специалност „Педагогика на обучението по физика и математика“ в Софийския университет. Успехът му за учебната 2014/2015 година е 5,90. Едновременно с обучението си работи и по специалността си. Възприема учителската професия като свое призвание и желае да се реализира в нея. Участва активно в извънучебни дейности като школата по математика, която води доскоро и социалната дейност, в която участва, свързана с оказване на помощ на социално слаби хора.

ЗА СТУДЕНТ НА СУ ЗА 2016 ГОДИНА БЕШЕ ОБЯВЕН ВЛАДИСЛАВ ХАРАЛАМПИЕВ.

Невероятно е представянето на най-добрите студенти, но още по-вълнуваща е благородната конкуренция между тези млади хора, от които се определя СТУДЕНТ НА ГОДИНАТА. Така най-добрите и успешни студенти могат да бъдат представени в най-социалната и благородна среда, каквато е университетската, в която ние – техните преподаватели, искрено да приветстваме техните успехи. Остава и политиците да направят България по-привлекателна за тези умни млади българи, за да могат да учат и да реализират своите проекти тук, до своите близки, приятели, в своята Родина.

Share