Main menu

Президентът Плевнелиев отличи с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и медицината

prezident-07-04-2016

Президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия изявени дейци в областта на образованието, науката, културата, здравеопазването и медицината.
 
С орден „Стара планина“ I степен държавният глава отличи проф. д-р Милан Миланов за заслугите му в областта на медицината. Проф. д-р Миланов е едно от най-утвърдените имена в българското здравеопазване. Завършил е Медицинския университет-София, има специалност по анестезиология и интензивно лечение, както и по спешна медицина в България и по трансплантация в Европейския университет в Барселона, Испания. Проф. Миланов е началник на Клиниката по интензивно лечение при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Пирогов“. Член е на редица международни организации. Известен е и с активната си обществена дейност.
 
С орден „Стара планина“ I степен беше отличена Янка Такева, за принос към развитието на образованието и гражданското общество в България и във връзка с 25-годишнината на Синдиката на българските учители. В периода 1990-1994 г. Янка Такева е зам.-председател на Синдиката на българските учители, а от 1994 г. досега е негов председател. През 2008 г. е избрана за вицепрезидент на Женския комитет на Паневропейския регионален съвет към Международната профсъюзна конфедерация. За своята активна дейност Такева е получила редица отличия и признания.
 
С ордени „Св. св. Кирил и Методий“ I степен бяха отличени акад. Дамян Дамянов, доц. Лиляна Вълчева, проф. Христо Белоев и Йордан Семерджиев, за принос в областта на образованието, науката, културата и медицината.
 
Академик Дамянов е едно от изявените имена в българската медицина. Автор и съавтор е на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни списания. От 2002 г. академик Дамянов ръководи Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна“ и Клиничния център по гастроентерология към Медицинския университет-София. През 2012 г. е избран за заместник-председател на БАН. Професор е по хирургия.
 
Доц. Лиляна Вълчева е ръководител на катедра „Механична технология на дървесината“ в Лесотехническия университет. Има над 160 научни труда в областта на дървообработването и производството на мебели, участвала е в редица научни и инфраструктурни проекти. От 2001 г. досега е председател на Националния браншови синдикат „Висше образование и наука“ на КНСБ.
 
Проф. Христо Белоев защитава докторска дисертация в областта на техническите науки през 1997 г., а пет години по-късно е избран за доцент. През 2009 г. е избран за професор, а от 2014 г. е член-кореспондент на БАН. От 2007 г. проф. Белоев е ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Има над 240 научни публикации, 12 книги и монографии, 5 учебника и учебни помагала, 12 патента и полезни модели. Носител е на титлата доктор хонорис кауза на няколко европейски университета. „Под неговото мъдро ръководство Русенският университет се модернизира и утвърди като един от водещите университети в страната“, изтъкна президентът.
 
Йордан Семерджиев е посветил целия си професионален и житейски път на образованието като развива впечатляваща просветна, изследователска, издателска, организационна и краеведска дейност в Родопите. Посвещава десет книги на историческото развитие на родното си село Павелско, област Смолян и на района около него. Създава първата музейна сбирка в село Марково, Област Пловдив. Като председател на Сдружение „Родолюбие“ – с. Павелско, в партньорство с други организации, изследва исторически събития и живота на бележити личности, като организира десетки юбилейни тържества.
 
Президентът Росен Плевнелиев поздрави отличените и изтъкна, че всички те са пример за блестящ професионализъм и обществена ангажираност, за родолюбие и патриотизъм. „Вие давате много на българския народ и ви благодаря за това. Вярвам, че вашите успехи, любовта ви към науката и просветата, към България и към нацията, ще бъдат вдъхновение за мнозина млади българи да се запалят от вашия пример, да научат много от вас и да продължат започнатото. Сигурен съм, че както вие, така и вашите ученици ще бъдат отдадени на благоденствието на Родината. Вярвам, че ползотворната ви работа ще продължи, а бъдещето ще бъде все така благосклонно към вашите проекти и мечти“, обърна се държавният глава към наградените.
 
От името на отличените проф. д-р Милан Миланов изрази благодарност на президента. „Приемам тази награда като награда за „Пирогов“. Защото и три живота да имах, нямаше да мога да направя това, което „Пирогов“ направи за мен“, заяви проф. д-р Миланов.

Източник: https://www.president.bg/

 

На 24 Март 2016 г. в МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА се проведе РАБОТНА СРЕЩА на ръководството на ВОН-КНСБ с г-жа Меглена КУНЕВА - ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО КООРДИНАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИКИ И ИНСТИТУЦИОНАЛНИТЕ ВЪПРОСИ И МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА. От страна на МОН на срещата присъстваха още гл. секретар г-н Красимир ВЪЛЧЕВ, зам.-министър и директори на Дирекции, а от ВОН-КНСБ - доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на НБС ВОН – КНСБ, доц. д-р Александър Николов – зам. председател, доц. д-р Росен Кирилов – зам. председател и проф. д-р Ирина Колева – председател на консултативния съвет по педагогика.

 

Share