Main menu

pressconf 30.10 130.10.2014 г. /четвъртък/ от 14.00 часа в ЗАСЕДАТЕЛНА ЗАЛА на БАН Националният браншов синдикат „Висше образование и наука”- КНСБ (ВОН-КНСБ) и Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) представиха позиции за взаимоотношенията, принципите, диалогичността и академическото достолепие в системата на висшето образование и науката. В пресконференцията участваха още представители от УС на Съвета на ректорите, ректори от държавни и частни ВУ, председателят на БАН и на НПСС, МОН.

Днес, уважаеми приятели, колеги и гости, сме тук, за да говорим искрено за системата на висшето образование и науката, в която достойни личности се опитват скромно да оставят следа с делата си, като спазват законите на нашата страна. По този път вървим от години заедно, по различини пътища, но в една покока – учим се и работим в диалог, партньорство и равнопоставено, при взаимно признаване авторитета на институциите, с уважение и толерантност – всичко това в името на развитието на системата и за авторитета на българските институции в европейското образователно и научнo пространство. За този период (2001г.) с много примери мога да опиша взаимоотношения от различен характер: вътрешни – при преговори по КТД; външни – при работа по закони, бюджетни процедури и др., с МОН, МФ, МТСП, КОН-НС, НАОА и т.н., дори и когато не сме удовлетворени, нашата синдикална общност, както и академичната общност, по своя характер сме дефанзивни, но не аругантни и настъпателни. Проблемите трябва да намерят своето решение, но само с академичен тон и в рамките на закона!

pressconf 30.10 2Ето защо ВОН-КНСБ, по своя воля и колективно решение, след много години участия в Контролната комисия на НАОА, в условия на конфликт и нарушени права, изнесени дори извън границите на страната ни, е необходимо да подкрепи своя партньор с убедеността, че още по-важно е да съхраним авторитета на регулаторния орган НАОА, конституиран по ЗВО  в РБ.

НОАО е незаобиколим фактор, но и необходим орган, защото: спазва законите и гарантира равнопоставеността на ВУ; създава условия за развитие на академичната автономия, но не като свобода, а като отговорност; мобилизира, стимулира и дисциплинира ВУ, което се отразява положително на добра администрация, подреденост на документацията, качество на учебния процес, т.е. като резултат на това ВУ имат вътрешна система за качество, по която един път в годината се отчита студентското мнение; отворена към студенти, докторанти, преподаватели и учени, бизнеса, медиите, а от скоро в състава на Комисията по осигуряване на качеството на дейността на НАОА има представител и на средното образование.

В НАОА работят хора с висок професионализъм и капацитет, избрани с таен вот от Съвета на ректорите, БАН, представител на МОН (винаги съгласуван с нашия синидикат) и всичко това законово представено в заповед на МС за 11 членен състав на Акредитационния съвет. В НАОА работят експертни групи и комисии, в състава на които задължително участват и младите колеги – студенти и докторанти.

pressconf 30.10 3Председателят на НАОА има огромен принос в работата най-вече с диалогичност, професионализъм, морал, но и с това, че е носител и пазител на академичния дух.

ВОН-КНСБ вярва в професионалните качества на хората в НАОА и затова убедено написа и изпрати до президента ва ЕВРОПЕЙСКАТА АСОЦИАЦИЯ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ – ENQA – д-р ПАДРЕГ УОЛШ, писмо (представено в писмен вид и за медиите).

Медиите:

ТРУД: АКАДЕМИЗЪМ ПО ПЕРНИШКИ

Наскоро възникналият университет в Перник (поредният в страната) се жалва пред Европейската асоциация на ВУЗ-овете, че българските институции му отказват акредитация.

Властите в Европейския политехнически университет (популярен като Пернишкия) са много чувствителни на тема "престиж" на учебното заведение. Миналата година публикации в печата разкриха, че преподавателите в него били предупредени от ръководството, че употребата на названието "Пернишки университет" подлежи на санкции.

В наши дни на пернишки прицел е проф. Боян Биолчев, председател на Националната агенция по оценяване и акредитация, която отказала да акредитира ВУЗ-а. Академичните среди на Перник го обвиняват в изпълнение на "мокри поръчки" на конкурентни университети. Професорът основателно се засегнал и ще отстоява правата си в съда.

Подобна изразност свидетелства на колко неподходящ терен е изникнала тази образователна структура. Перничани се славят със суровата си обноска, която скоростно е просмукала и университетския елит. Същото влияние застрашава и възпитаниците на заведението. Признаците са налице. Първият рожден ден на университета бил ознаменуван с голям бой в дискотеката. Понеже тъкмо от Перник произлиза лафът "Извинете, това частен бой ли е или можем и ние да се включим?".

Пернишкият хумор е проникнал и в университета му - европейски по пернишки. И ненужен по български. Впрочем Тутракан още ли си няма академия? А какво чака?

ДУМА: Пернишкият университет оклеветил България в Брюксел

Според съда вузът не изпълнява и нарушава закона, но е пратил писмо с груби клевети и нападки срещу агенцията за акредитация

Велиана Христова

31. Октомври 2014 , брой: 252   1569  

Европейският политехнически университет (ЕПУ) в Перник, на който агенцията за оценяване (НАОА) отказа акредитация по всичките 6 професионални направления заради неизпълнение на законовите изисквания, е изпратил писмо в Европейската асоциация по качеството на висшето образование, в което с уличен език напада грубо и клевети НАОА и председателя й проф. Боян Биолчев. Това разказаха вчера от НАОА, МОН, Съвета на ректорите и синдиката "Висше образование и наука" - КНСБ.

Такова нещо се случва за пръв път в академичните среди у нас, възмутени са експерти, преподаватели, ректори и синдикалисти. Според тях, случката излага България. ЕПУ е завел 6 дела срещу НАОА и проф. Биолчев, но две срещу МОН вече е загубил. Според съда МОН правилно не дава холограмни стикери върху тапиите на ЕПУ и дългосрочни визи на негови чужди студенти. Пернишкият университет е приел нови студенти тази есен, като е нарушил решението на МС, че не му се разрешава прием.

TРУД : Незаконно обучение в Пернишкия университет

Проф. Боян Биолчев призова прокуратурата да подхване вуза

Пернишкият университет обучавал незаконно 370 студенти, от които 80 български граждани. Това стана ясно на пресконференция на председателя на Националната агенция по оценяване и акредитация към Министерския съвет проф. Боян Биолчев, Съвета на ректорите на висшите училища, образователния синдикат към КНСБ и представители на МОН.

Пернишкият университет не е получил акредитация за програмите си за обучение за 2014-2015 г. МОН не е издало студентски визи за чужденци, които са искали да се обучават в заведението. Затова вузът води дела, някои от които обаче са спечелени от МОН.

Проф. Биолчев смята, че прокуратурата може да се самосезира за незаконното обучение. Пернишкият университет не може да бъде закрит, тъй като има институционална акредитация до май 2016 г. Получил я е с оценка 4,01. При 3,99 лиценз не се дава.„Няма процедура, с която да им въздействаме“, обясни Биолчев.
Той бе категоричен, че процедурата, с която не са акредитирани програмите за обучение на ВУЗ-а ,е извършена по правилата. Становището на всички било, че заведението не разполага с преподавателски състав. От Пернишкия университет водят 6 дела срещу комисията. Жалвали се дори в Европейската асоциация за осигуряване на качество във висшето образование. Проф. Биолчев е завел дело срещу президента на Пернишкия университет Тошко Кръстев за обида, тъй като той твърдял, че професорът е изпълнител на „мокри поръчки“, като „унищожавал“ Пернишкия университет в полза на Варненския и Бургаския свободен университет. Зам.-председателят на Съвета на ректорите проф. Стати Статев обяви, че според него и колегите му оценките от агенцията по акредитациите трябва да е в основата и на рейтингите на ВУЗ-овете.

СЕГА: Просветното министерство спечели две дела срещу пернишкия ВУЗ

От 307 студенти в университета само 80 са българи

Ванина Стоянова

Министерството на образованието е спечелило две от делата, заведени от Европейския политехнически университет срещу ведомството. Това съобщи шефката на дирекция "Висше образование" в МОН Мария Фъртунова на пресконференция, на която председателят на Националната агенция по акредитация, синдикатът за висше образование към КНСБ и ректори на държавни и частни университети обявиха, че тонът и действията на пернишкия университет са "пошла и грозна картина".

Фъртунова уточни, че министерството е спечелило делата, с които се обжалваха решенията на МОН да откаже издаването на холограмни стикери за дипломите и удостоверенията за издаване на студентски визи за чужденци. Двете дела бяха заведени от пернишкия университет във Върховния административен съд, след като Националната агенция за оценяване и акредитация отказа да даде програмна акредитация за шестте професионални направления, по които обучава вузът. Отрицателните оценки пък бяха основанието, въз основа на което правителството отказа да отпусне прием на студенти за учебната 2014/2015 г.

Според председателя на НАОА проф. Боян Биолчев институцията държи само на качеството, а не дали университетът е държавен, или частен. Той заяви още, че от всички 53 висши училища пернишкият университет е най-ниско оцененият и не покрива две законови изисквания - да разполага с преподавателски състав и собствена база за обучение. След решенията на агенцията по акредитация за отрицателните оценки министерството не издало на пернишкия университет нито един стикер за диплома и нито едно удостоверение за студентска виза на чужденци, беше категорична Фъртунова. В момента в Перник се обучават 307 студенти, от които 80 са българи.

Засега не е ясно дали има приети първокурсници въпреки отказа на правителството да отпусне прием. Това ще стане ясно в края на ноември, когато вузовете подават в МОН справка за броя на записаните студенти. В края на лятото обаче университетът се хвалеше с успешната си кандидатстудентска кампания.

КОНТРААТАКА

В момента продължават съдебните дела, заведени от пернишкия университет срещу НАОА и правителството - за отрицателните акредитации на професионалните направления и отказа за прием на нови студенти за настоящата учебна година. От просветното министерство са категорични, че продължаващите съдебни процедури не отменят двете решения на държавните институции. Това може да стане само с решение на съда.

Share